Az első fél évben 15,4 százalékkal magasabb nettó átlagkereseteket regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mint egy évvel korábban. A bruttó nominális átlagkereset 17 százalékkal bővült. A fogyasztói árak január--júniusban 10,4 százalékkal nőttek, így a reálkereset január és június között 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Az adatok igazolják azt a nézetet, miszerint év közben csupán az infláció alakulásának lehet igazán hatása a reálkeresetekre, a munkapiac ugyanis nem reagál rugalmasan az árszínvonal-emelkedés ütemének változására. Éppen ezért az év hátralevő részében a reálbérek a dezinfláció mértékének, illetve a költségvetési szektorban történő béremelések függvényében változnak majd. Mivel mindkét tényező a növekedés irányába hat, akár 6 százalék feletti szám is kijöhet decemberre, de már a július--szeptemberi időszakban is növekedésre számíthatunk.
Mint arról már többször írtunk, a KSH -- önhibáján kívül -- erősen felülbecsli a valós bérnövekedést. Ez a minimálbéren bejelentett alkalmazottak "papíron" óriási, 57 százalékos bruttó bérnövekedésének következménye. A /" target="_blank">Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentésében közöl számításokat, amelyek kiszűrik a torzító hatást. E szerint a reálkeresetek növekedése már egyáltalán nem ilyen dinamikus, hanem 2 százalék körüli.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete egyébként az első fél évben 96 600 forint volt. A versenyszférában dolgozók 97 850, a költségvetési szervezeteknél átlagos béren alkalmazott munkavállalók pedig 94 213 forintot kerestek.
Átlagosan 2,7 millióan álltak alkalmazásban a nemzetgazdaság legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásainál, valamint a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél. Ez 0,9 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest.
A versenyszféra 1,91 millió, a költségvetési szektor pedig 784 ezer főt alkalmazott. A versenyszférában 16,9, a költségvetései szektorban ezt meghaladó, 17,4 százalékos bruttó bérnövekedést regisztráltak. (Utóbbi területen a 2000. évre vonatkozó egyszeri keresetkiegészítést leszámítva a bővülés 14,9 százalékos.)