A kedvező júliusi inflációs adat után mérséklődtek az inflációs és erősödtek a kamatcsökkentési várakozások -- derül ki a Reuters augusztusi felméréséből. A hírügynökség által megkérdezett elemzők augusztusra vonatkozó inflációs várakozásai 8,6--9,2 százalék között szóródtak, az átlag 8,96 százalék. Érdekesség, hogy a decemberre vonatkozó prognózis nem változott, ugyanakkor a 2002 végére adott előrejelzés -- 0,23 bázispontot csökkenve -- elérte a jegybank által inflációs célként kitűzött 3,5--5,5 százalékos sáv felső szélét. A jegybank 4,2 százalékos inflációs előrejelzése azonban még messze van a piaci várakozásoktól. A megkérdezett szakemberek közül egyébként csupán egy volt, aki nem bízott az idei 8 százalékos felső sávszél elérésében.
A dezinfláció miatt a legtöbb elemző úgy véli, szeptember végéig kamatcsökkentésre szánja el magát a jegybank. (A monetáris tanács mai ülésén a szakértők még nem várnak kamatvágást.)
A rossz ipari adatok hatására csökkent az elemzők optimizmusa a gazdasági bővüelés tekintetében. Április óta 3 százalékponttal mérsékelték a szektor éves bővülésére adott előrejelzésüket. A GDP-növekedéssel kapcsolatban egyelőre kisebb a pesszimizmus, de a 4,65 százalékos ütem szintén kisebb, mint az egy hónappal korábbi prognózis. Egy hónap rossz adata után az elemzők még nem szívesen módosítanak előrejelzéseiken -- mondta Spissák Szabolcs, az Aegon Értékpapír Rt. makroelemzője a sajtóbeszélgetésen. Amennyiben azonban a változás trendszerű, akár nagyobb módosítás is elképzelhető. A szakértők valószínűleg megvárják az augusztusi ipari és a második negyedéves GDP-számot, mielőtt döntenének. Utóbbi szeptember első felében várható.