Magyar gazdaság

Nem lazul a fiskális szigor

Nem változtak a fiskális politika céljai -- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek. A központi költségvetésben mintegy 150 milliárd forint többletbevétellel és -kiadással számolnak az idén, míg államháztartási szinten ehhez további mintegy 100 milliárd forint bevétel, illetve kiadás járul.

Így tehát az állami kiadásokról az utóbbi hónapokban hozott kormányzati döntések, illetve azok a kiadások, amelyekről a kabinet javaslata alapján várhatóan az ősszel határoz az Országgyűlés, nem érintik sem az idei hiány összegét, sem a hosszabb távú államháztartási célokat -- szögezte le a pénzügyi tárca vezetője.
A jövedelemcentralizáció mértéke ebben a ciklusban mintegy 4,5 százalékponttal csökken, 2002-re eléri a 38,5 százalékot. Az államháztartás újraelosztó szerepe még ennél is nagyobb mértékben, csaknem 5 százalékponttal mérséklődik, 2002-re 41,7 százalékra. A hiány mértéke a GDP arányában 3,2 százalékra csökken, s 2004-re ez 2,2 százalékig szorulhat vissza a középtávú gazdasági programban leírtaknak megfelelően.
A kormány úgynevezett nyári döntéseivel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy azok illeszkednek a kormány gazdaságpolitikai prioritásaihoz. Egyetlen tétel, amelyet az idei többletbevételekből kíván fedezni a kormány, a Széchenyi-terv termálprogramjának 10 milliárd forintos kiegészítése, bár ennek pénzügyi hatása inkább 2002-ben jelentkezik -- mondta. A Balaton környéki csatornafejlesztésekre megítélt 3,6 milliárd forint fedezete az általános tartalék, a tiszai árvízi helyreállítás 10 milliárd forintos pluszköltségét a tárcák kereteinek átcsoportosításával oldják meg.
A családi gazdaságok támogatására hozott mintegy 20 milliárd forintos döntés -- amelyet az Országgyűlés az ősszel a Ház elé terjesztendő pénzügyi törvénycsomag részeként hagyhat jóvá -- 2002-ben, illetve 2003-ban járhat majd kiadással.
Az adósságot és az állami garanciavállalásokat érintő döntések az idei költségvetés keretei között maradnak. A MÁV 63,7 milliárd forintos hitelének átvállalása egyébként is olyan, mint ha az állam az egyik zsebéből a másikba helyezné a pénzt, hiszen a vasút állami vállalat, és a lépés jelentős segítséget nyújt a cégnek fejlesztési hitelek felvételéhez -- tette hozzá a pénzügyminiszter.

Nem változtak a fiskális politika céljai -- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-nek. A központi költségvetésben mintegy 150 milliárd forint többletbevétellel és -kiadással számolnak az idén, míg államháztartási szinten ehhez további mintegy 100 milliárd forint bevétel, illetve kiadás járul. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek