A májusi igen dinamikus építőipari növekedés után júniusban jóval szerényebb mértékben, de még mindig gyorsan bővült az építőipar -- számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított volumenindex szerint az ágazat teljesítménye 9,7 százalékkal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet. A termelés volumene 3,6 százalékkal maradt el a kiugróan magas májusitól. Az első fél évben így is 8,7 százalékkal emelkedett az építőipari teljesítmény, ami nagyobb, mint az ipari szektor egészének dinamikája. Erre utoljára 1998-ban volt példa.
Az év első négy hónapjában -- éves alapon -- 6-7 százalékos növekedést regisztrált a KSH, amelynek húzóerejét elsősorban a kisebb gazdasági szervezetek lakásépítései jelentették. Már ekkor minden szakértő ágazati konjunktúráról beszélt, ami a májusi--júniusi számok alapján soha nem látott mértékben erősödött.
A konjunktúra most már valószínűleg nem csupán a lakásépítésekre terjed ki, legalábbis erre utal, hogy a nagyobb létszámú építőipari vállalkozások teljesítménye is megugrott. Az alágazati bontás alapján az úgynevezett befejező építés adja a dinamika erejét: az éves növekedés 43 százalékos.
Az első hat hónapban egyébként -- a KSH adatai szerint -- a fővárost magában foglaló közép-magyarországi és az észak-alföldi régióban volt megfigyelhető a legnagyobb élénkülés (16,6, illetve 13,6 százalékos). Visszaesést mutat ugyanakkor a közép-dunántúli és észak-magyarországi területek teljesítménye.
A megrendelések mutatói további növekedést ígérnek: júniusban 3 százalékkal nagyobb volumenre kötöttek szerződést, mint tavaly ilyenkor, a szerződésállomány pedig csaknem duplája az egy évvel korábbinak.