Az Egyesült Államokban legalább másfél millióra becsülik a magyar származásúak számát, ezenkívül e hatalmas piacon számos magyar--amerikai vegyes kamara működik. Ennek ellenére az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoportban szereplő hazai termékekből az idei első fél évben mindössze 8,8 millió dollár értékű kivitel bonyolódott le, ez a tavalyi azonos időszakban mért teljesítmény 77,7 százaléka. Ez azért is feltűnő, mert a külügyi tárca kiadványa szerint tavaly még növekedett a kivitel e termékfőcsoportban az előző évihez viszonyítva, és 24,6 millió dollárt ért el az előző évi 18 millióval szemben.
A Dél-afrikai Köztársaságba -- ahol szintén jelentős számú magyar él -- az idei első hat hónapban mindössze 0,6 millió dollár értékű élelmiszer-ipari termékünk jutott el, ez az előző év azonos időszakában mért teljesítmény 45,2 százaléka. Az eredmény azért is sovány, mert a külügyi tárca 2001-es kitekintésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Dél-Afrika a földrajzi távolság ellenére jó felvevőpiacot kínál a magyar élelmiszereknek.
Egyre kevesebb ilyen termékünk jut el Ausztráliába is, ahol szintén több tíz ezer magyar él. Az idei első fél évben e kontinens mindössze 0,4 millió dollár értékű magyar élelmiszert vásárolt, ez az előző év azonos időszakában mért teljesítmény 55,2 százaléka. Pedig tavaly még 1,5 millió, tavalyelőtt pedig kétmillió dollár értékben sikerült e termékekből értékesítenünk.
Sovány vigasz Kanada esete, ahol szintén magyarok tízezrei élnek. A külügyi tárca erre az évre vonatkozó kitekintésében a Kanadába irányuló export növelésének lehetséges területei között említette az élelmiszeripart. Kanada az idei első hat hónapban 1,7 millió dollár értékben vásárolt az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoportba tartozó magyar termékekből, 10,3 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.