Az idei év október elsejétől 10 százalékkal emelkedik az elektromos áram és a központi fűtés ára -- jelentette be a bolgár miniszterelnök. Egyúttal 17 százalékkal lesz magasabb a minimálbér, és megduplázzák a gyermekek után járó támogatásokat. A tervek szerint egyidejűleg felállítanak egy 20 millió levás (9,37 millió dollár) alapot is kis- és középvállalkozások számára nyújtandó, kedvezményes kamatozású hitelek folyósítására, melyek célja a foglalkoztatás növelése az elmaradott régiókban.
A jövő év elején új személyi jövedelemadó-tábla lép hatályba, melyben a legfelső kulcs értéke a jelenlegi 38-ról 29 százalékra mérséklődik -- adta hírül a Trud bolgár napilap. A kormányzat az újrabefektetett profitok és a tőkejövedelmek adóját is eltörli 2002-től. A tervezett intézkedésektől a kabinet azt reméli, hogy jövőre 5 százalék feletti mértékben bővülhet a bolgár GDP.
A kormányzat 10 százalékkal tervezi csökkenteni az államigazgatás létszámát, növeli néhány termék fogyasztási adóját, és javítja a vámhivatalokban a behajtási fegyelmet -- írta a Bloomberg hírügynökség. Az utóbbi cél -- és a korrupció visszaszorítása -- érdekében külföldieket is alkalmaznának vámtisztekként. A lépésektől 500 millió levás (234 millió dollár) megtakarítást remél a kabinet.
A kormányzat kinyilvánította szándékát a bolgár távközlési társaság, az EAD, valamint az állami dohánymonopólium, a Bulgartabac privatizálására is. A kabinet nyílt tenderen kívánja versenyeztetni a potenciális befektetőket. A magánosítandó cégekre minimumárakat határoznak meg, és csak jövőbeli beruházások, valamint a munkahelyek megőrzése feltételével adják el azokat.