Hatalmas, 3 ezer milliárd jenes kiadásmérséklést tervez a japán a kormány a következő, április 1-jén kezdődő pénzügyi évre. A csökkentés közel harmada esne a költségvetés általános tételeire, például a társadalombiztosítási, a védelmi és az oktatási előirányzatokra, továbbá a közmunka-kiadásokra. Ezekre mindössze 47,8 ezer milliárd jent költenének a következő évben -- derül ki a kabinet által most elfogadott költségvetési keretszámokból. A Reuters szerint az összesített kiadások várhatóan 84 ezer milliárd jenre fognak rúgni.
A 3 ezer milliárd jenes kiadáscsökkentés kompromisszumot tükröz, mert a kormány eredetileg 5 ezer milliárdos lefaragást tervezett. Végül azonban szükségesnek tartották néhány fontos program finanszírozását, egyebek között az információtechnológia, a környezetvédelem és az oktatás területén. A kormányfő így is tartani tudja azon ígéretét, hogy az új, állami kötvénykibocsátásokat 30 ezer milliárd jenes határon belül tartja a következő pénzügyi évben. A büdzsé tervezetét december végén véglegesíti a tokiói kormány, majd januárban nyújtja be azt a parlamentnek.
A költségvetési kiadások tervezett csökkentése láttán több elemző figyelmezteti a kormányt, hogy a törékeny japán gazdaság depresszióba süllyedhet. Ennek veszélyét fokozza, hogy az infláció elleni küzdelem túl jól sikerült, és defláció alakult ki, ami önmagában is jelentősen visszafogja a fogyasztást. Ez utóbbi élénkítésére azt javasolják az ottani központi banknak, hogy az árstabilitást célzó politikájába állítson be egy 2,0--2,5 százalékos inflációt. Ennek elérésére likviditásnövelést javasol a kormány egyik gazdaságelemző hivatala, mégpedig államkötvények nagy tételekben való vásárlása révén.