A főváros 2010-ig szóló szennyvíztisztítási programjának befejezéséhez -- tavalyi áron -- 183 milliárd forintra van szükség. Ennek része a csaknem 98 milliárdba kerülő, a Csepel-sziget északi részére tervezett központi szennyvíztisztító -- tudta meg a Világgazdaság Vajda Pál főpolgármester-helyettestől. Az önkormányzat vezetői értekezletének tegnapi ülése egyetértett a projekt előkészítéséhez jóváhagyott összegek átcsoportosításával, így a javaslat csütörtökön a fővárosi közgyűlés elé kerül.
Az ISPA-támogatás ügyében a főváros többszöri tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottság budapesti delegációjával, illetve a bizottság által megbízott EIB-szakértőkkel. Várhatóan ez lesz a legnagyobb összegű uniós támogatás Közép-Európában és a legnagyobb szennyvíztisztítási projekt a térségben. A beruházás 40 százalékát fedezné az ISPA-forrás, a 30 százalékos állami finanszírozásról pedig júliusban született meg a megállapodás -- fejtette ki a főpolgármester-helyettes. Az önkormányzati 30 százalékos részesedés felét hitelből fedezné a főváros.
Jelenleg a főváros szennyvizének 70 százaléka tisztítatlanul megy a Dunába, s még rosszabb volt ez az arány a dél-pesti tisztítótelep tavalyi üzembe helyezése előtt. Az 50 százalékos tisztítottságot jövőre, az észak-pesti telep átadása után éri el a város, a most tervezett központi szennyvíztisztító 86 százalékosra javítja majd az arányt. A beruházás öt év alatt, várhatóan 2007-re készül el. A fővárosi program utolsó eleme lenne a dél-budai szennyvíztisztító megépítése, de ez a fejlesztés előre hozható, ha -- az agglomerációs településekkel közösen -- regionális beruházásként valósítják meg.