A német rendőrség és vámhatóság értesülései szerint a bűnözői csoportok Európa-szerte jelentős készpénzállományt gyűjtöttek össze, és csak arra várnak, hogy azt euróbankjegyekre átváltva vagy számlapénzzé változtatva legalizálják. Ennek fényében a hatóságok 2002 első két hónapjában, sőt bizonyos mértékig már az idén szeptembertől fokozott szigorral próbálják kiszűrni a határon a gyanús készpénzszállítmányokat.
A belépők ellenőrzése hatékony módszer lehet a pénzmosás elleni küzdelemben: tavaly a német határőrség 2745 ellenőrzést hajtott végre, és ezek eredményeként közel tízmillió márkányi, gyaníthatóan bűncselekményből származó fizetőeszközt foglalt le. A német törvények szerint a beutazók a 30 ezer márkát meghaladó készpénzmennyiséget kötelesek bevallani. Ennek elmulasztása pénzbírságot von maga után, aminek nagysága -- a pénz elrejtése esetén -- a teljes összeget is elérheti -- írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
A német hatóságok elsősorban a pénzmosás szempontjából gyanúsnak számító Svájccal és Luxemburggal közös határokra összpontosítják erőfeszítéseiket, de -- a Financial Times szerint -- a keleti határok sem maradnak ki a szigorított ellenőrzésből. Az akció -- Berlin szerint -- nem igényli az érintett szervek létszámának emelését, mindössze az erők átcsoportosítását.
Más európai országok is fokozott biztonsági kockázatként tekintenek az euróbankjegyek és -érmék januártól esedékes bevezetésére. A brit rendőrség hírszerző szolgálata (NCIS) szerint elképzelhető, hogy a bűnözők máris megkezdték a hamis eurók gyártását. Ennek megnehezítésére a valutacseréért felelős Európai Központi Bank (ECB) mindeddig nem hozta nyilvánosságra az új bankók valamennyi biztonsági jellemzőjét. Erre augusztus 30-án, az euróval kapcsolatos nagyszabású médiakampány startjával egy időben fog sor kerülni -- emlékeztet az EUbusiness.