Kárba veszett volna az eddig elvégzett informatikai fejlesztés zöme, és késett volna az új nyilvántartási rendszer megvalósulása, ha az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság a korábbi alvállalkozók helyett másokat bíz meg az idén tavasszal a számítógépes nyilvántartási rendszer kiépítésének befejezésével -- közölte Mészáros József főigazgató tegnapi sajtótájékoztatóján. A világbanki feltételeknek megfelelő tendert az Idom 2000 Rt., valamint a Deloitte & Touche Central Europe cégből alakított konzorcium nyerte meg 1998 tavaszán, nettó 17,1 millió dolláros árajánlattal.
Eredetileg 2000 végéig kellett volna a nyertesnek befejeznie a rendszer kiépítését. Az ONYF akkor bontott szerződést és hívta le az Idom 2000 Rt. bankgaranciáját (3,4 millió dollárt), amikor ez év márciusára nyilvánvalóvá vált számára, hogy a fővállalkozó képtelen a projekt befejezésére -- mondta Mészáros. Az ONYF olyan fővállalkozóval akart szerződni, amely az egész projektért vállalja a felelősséget; ezt pedig a korábbi alvállalkozók által is ajánlott IT Com Kft. vállalta magára, és letette a világbanki szabályoknak megfelelő 250 ezer dollárnyi bankgaranciát is.
Ezek után kezdte meg a hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárást az ONYF, amely ellen nem érkezett kifogás. A nyertes cég mintegy nettó 2,6 millió amerikai dollár értékű munkát végez el. A főigazgató reméli, hogy a korábbi fővállalkozó bankgaranciájából fedezni tudják a költségeket.
A papírról feldolgozott dokumentumokat tartalmazó úgynevezett V0 rendszer már országosan üzemel. Az elmúlt években flopin továbbított jelentések adatait is tartalmazó V1 rendszer október 1-jétől működik.