Jelentős többletpénzekre tart igényt az agrártárca 2001-es büdzséjének kiegészítéséhez. Kovács Zoltán, a minisztérium közigazgatási államtitkára a Világgazdaságnak elmondta: az FVM a napokban már jelezte kéréseit a PM-nek. Az agrártárca a költségvetés általános tartalékának forrásaira számít, ha a keret a zárszámadási törvény parlamenti elfogadásával újra feltöltődik -- mondta.
Az FVM szerint 16 milliárd forintra lenne szükség a tavalyi rendkívüli aszálykárok enyhítéséhez. A kompenzációról az Országgyűlés ez év májusában elfogadott határozata rendelkezett. További 9 milliárdot igényelnének a kergemarhakórral (BSE) összefüggő hazai megelőző intézkedések, amelyek indokoltságával tavasszal a kabinet is egyetértett. Az agrártárca emellett 0,5 milliárdot kér a nemzeti agrár-környezetvédelmi programra (nakp). Mint ismert, a parlament környezetvédelmi bizottsága már korábban kifogásolta, hogy az FVM előző vezetése az idén sem különített el forrásokat e célokra.
Kovács tájékoztatása szerint az ősszel 5 milliárd forintnyi pluszforrásból beindulhat a zsebszerződéses földek állami felvásárlása. Az agrártárca már megkötötte az eljárási rendet magában foglaló szerződést a vétellel megbízott Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI). E héten pedig oktatást szerveznek a munkában szintén részt vevő megyei FVM-hivatalok munkatársainak. A gazdák a hivatalokban vagy a KVI-nél ajánlhatják majd fel földjeiket. Nem egyfajta újraállamosításról van szó, mivel a KVI csak akkor vásárolja meg a területeket, ha azokat a tulajdonosok felkínálják -- szögezte le az államtitkár.
Az agrártárca többletpénzeket kér az ősszel valószínűsíthető agrárpiaci zavarok elhárításához is. A pluszforrások nagyságáról Kovács nem kívánt nyilatkozni. Más információink szerint mintegy 7 milliárdra lehet szükség. Ebből elsősorban a bor-, az alma-, a tej- és a baromfiszektort kellene stabilizálni. További összegeket emészthet fel a várhatóan tetemes, akár 7-8 millió tonnás kukoricatermés (illetve a szintén jelentős búzafelesleg) piaci elhelyezése is. A kukoricaágazati beavatkozásokról előreláthatólag szeptember-októberben dönt a minisztérium.
Az indokoltnak tartott intézkedések összességében 37 milliárd forintos pluszforrást igényelnének. Az újabb összegek az FVM szerint azért is kellenének, mert a tárca az idei, 192,4 milliárdos agrártámogatási keretet időarányosan költi, vagyis megtakarítás nem várható. Az ágazati szereplők július végéig 84,4 milliárd forintot vettek igénybe, ami 44 százalékos felhasználást jelent. A még mozgósítható forrásokat pedig azóta saját hatáskörben átcsoportosította az FVM.
Kovács tájékoztatása szerint a tárca összességében csaknem 15 milliárd forintot rendezett át. Mivel a pénzmozgás a meghatározó agrárkasszákon belül történt, nem kellett a kormány jóváhagyása sem. A minisztérium a pénzeket döntően a korábban lekötött állami garanciák beváltására elkülönített keretekből vonta el, mert várhatóan nem lesz szükség az év elején tervezett összegekre. Mint ismert, a költségvetési törvény az idén először kötelezte arra az FVM-et, hogy az agrárgarancia-beváltásokat beruházási és agrártermelési támogatásaiból maga fizesse meg a központi büdzsé helyett.
A minisztérium az agrárfinanszírozási (kamattámogatási) kiadásokat 2,4, az állattenyésztési támogatásokat 0,6 milliárddal toldotta meg. A természeti károk enyhítésére 0,8 milliárddal, az új típusú szervezetekre egymilliárddal jutott több. Az ültetvénytelepítésekre fordítható összeg 4,5, az építési beruházások támogatása 2,5 milliárddal bővült. Ugyancsak 2,5 milliárddal (14,5 milliárdra) nőtt az új mezőgazdasági gépek vásárlását ösztönző keret is. Ettől függetlenül a tárca 19 milliárd forintig fogad be géptámogatási kérelmeket, mivel a jelentkezők egy része időről időre lemorzsolódik a banki hitelígérvények hatvannapos elévülése miatt -- közölte az államtitkár.