Győr-Moson-Sopron megye üzleti forgalma a korábbi 1610 milliárd forintról 2000 milliárdra nőtt tavaly, ezen belül 27 százalékkal növekedett az export. Ennél kisebb, de az inflációt meghaladó mértékben emelkedett a belföldi értékesítés -- állapította meg az APEH megyei igazgatósága a 2000. évi társasági adóbevallások alapján.
Varga Lászlóné megyei APEH-igazgató elmondta, hogy az értékesítésben egyre meghatározóbb arányt képviselnek a szinte kizárólag exportra termelő vámszabad területi társaságok, közöttük is a dinamikusan fejlődő, multik által alapított vállalkozások. Az 1997-ben az összes megyei forgalomnak mindössze 25 százalékát lebonyolító cégek tavaly már az összértékesítés 50 százalékát teljesítették. Különösen nagy mértékben nőtt ez az arány az exportnál, ahol a vámszabad területi cégek produkálták az export 82 százalékát, s kivitelük az egy évvel korábbi 770 milliárdról 970 milliárdra nőtt.
Ugyancsak fejlődést mutat a nem vámszabad területi cégek teljesítménye -- mind a belföldi, mind pedig az exportforgalomban --, ezeknél az összes árbevétel 1030 milliárd forintra nőtt tavaly az előző évi 840 milliárdról.
Az idei első fél évben -- az APEH rendelkezésére álló eddigi adatok szerint -- a megyei üzleti forgalom 12 százalékkal nőtt, ezen belül a vámszabad területi társaságok 11 százalékos növekedést értek el az előző év hasonló időszakához képest. A nem vámszabad területi cégek exportja 5 százalékkal haladja meg a tavalyi félévit.
A befektetések 2000-ben 10 százalékkal nőttek a megyében, a külföldi tőkebeáramlás emelkedése 16 százalékos volt. 2000 végén a jegyzett tőke értéke 270 milliárd forint volt, ezen belül a külföldi befektetéseké elérte a 120 milliárdot.