Közzétették a gazdasági tárca által kiírt, a Széchenyi-tervhez kapcsolódó pályázatok eddigi kedvezményezettjeinek legfrissebb listáját. A névsor a Gazdasági Minisztérium honlapján olvasható, a terv prioritásainak megfelelő bontásban. Böngészve a listát, a különböző jogcímeken támogatott kis- és középvállalkozások mellett felbukkan a General Electric Hungarytól az Audi Hungáriáig és a Sonytól a Samsungig számos ismert külföldi központú cég neve, egyenként néhány tíz milliótól több száz millió forintig terjedő támogatással. Elsősorban versenyképes beruházásokat és új munkahelyek teremtését jutalmazták. Sok önkormányzat is szerepel a listán, amelyek zömmel a bérlakásállomány növelése, a turizmus elősegítése, továbbá a termálfürdőprogram címén jutottak -- esetenként kiemelkedő -- támogatáshoz. A sárvári és a debreceni termálfürdő fejlesztésére például egyenként csaknem egymilliárd forintot ítélt meg a bírálóbizottság.
Igen terjedelmes az egyházi szervezetek listája, amelyek főként a vallási turizmus kiépítéséhez kaptak pénzt. Magánszemélyek elsősorban energiamegtakarítási beruházásokhoz kaptak támogatást.
Mint a Gazdasági Minisztérium illetékesétől megtudtuk, a tárca 2100 pályázatot minősített győztesnek. Összesen több mint 40 milliárd forint támogatást ítéltek meg különféle beruházások megvalósításához. A saját erő és az állami támogatás révén együttvéve 215 milliárd értékű beruházásra nyílik mód az elkövetkezendő hónapokban, s közel 16 ezer új munkahely létesülhet. A szakember szerint csaknem 1800 új bérlakás épülhet, s több mint 500 ezer gigajoule energia megtakarítására lesz lehetőség. Az érzékelhetőség kedvéért: ez 9500 család éves energiafelhasználásának felel meg.
A lista adataira reagálva Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa tegnap az Info Rádiónak nyilatkozva leszögezte: nem tartja alkalmasnak a Széchenyi-tervet a gazdaság élénkítésére, s kifogásolta, hogy nagy az alacsony összegű támogatások aránya. Ezzel kapcsolatban egy a lapunknak név nélkül nyilatkozó szakember rámutatott: a számok magukért beszélnek. A támogatási összegek igen nagy -- átlagosan ötszörös -- tőkét mozgatnak meg. Vannak azonban olyan területek -- tette hozzá --, amelyeken egy forint állami támogatással 8-10-szeres értékű új beruházás jön létre. Ez elsősorban a vállalkozáserősítő programokra jellemző. Van olyan projekt, melyhez 200 milliót adott a gazdasági tárca, ám a teljes értéke eléri a 2 milliárd forintot.
Bizonyos területeken érthető és indokolt az alacsony támogatási összeg -- közölte informátorunk --, hiszen például egy lakás utólagos hőszigetelésére nem kellenek milliók. Az elért energiamegtakarítás viszont jelentős. Egyébként több százan kaptak ilyen célra támogatást.