A májusi 3,4 százalékos inflációs csúcs után júliusban immár második hónapja csökkent az árszínvonal az eurózónában -- húzza alá a Reuters. Az Eurostat legfrissebb közleményéből kiderül: ebben elsősorban az energiaárak 1,8 százalékos mérséklődése játszott közre. Az inflációs nyomás általában is csekély, hiszen az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció mindössze 0,1 százalékos emelkedést mutatott júliusban. Az árszint csökkenéséhez az euró erősödése is hozzájárult -- teszi hozzá a Bloomberg.
A fogyasztói árszint csökkenése összhangban van az elemzői várakozásokkal. A legtöbben most arra számítanak, hogy az ECB már a következő, augusztus 30-án esedékes ülésén legalább negyed százalékponttal csökkenti a jelenleg 4,5 százalékos irányadó kamatlábat, ezzel élénkítve a lassulás jeleit mutató nyugat-európai gazdaságot.
Az uniós statisztikai hivatal bejelentése lényegében megerősítette azt a képet, amely az eurózóna legnagyobb gazdaságainak júliusi inflációs adatai alapján az azt megelőző napokban kirajzolódott. Franciaországban 0,2 százalékkal estek az árak a júniusihoz képest, a német nagykereskedelemben pedig a megelőző hónap 3,1 százalékos -- éves -- inflációjával szemben júliusban mindössze 2,2 százalékos drágulást regisztráltak.
Az infláció az Atlanti-óceán másik partján is egyre kevésbé jelent gondot: az Egyesült Államokban 15 éve példátlan ütemben, 0,3 százalékkal estek a fogyasztói árak július folyamán.