Magyar gazdaság

Újabb orosz privatizációs hullám

Az orosz kormány jövőre félezer vállalat privatizációját tervezi, mintegy 18 milliárd rubel -- 180 milliárd forint -- értékben. Ha a terv megvalósul, ez lesz az 1990-es évek elejének "kuponos privatizációja" után a legnagyobb magánosítási hullám az orosz piacgazdaság történetében.

A Kommerszant című napilap jutott birtokába annak az eddig szigorúan titkosan kezelt listának, amely a magánosításra szánt cégek nevét tartalmazza -- jelenti az MTI. A kabinet eddig csak a Szlavnyefty olajtársaság közel 20 és a magnyiktogorszki kohászati művek közel 18 százalékának privatizációját jelentette be hivatalosan.
Az eladásra kerülő vállalatok listáján repülőgép- és energetikai, valamint hadiipari és nukleáris üzemek, továbbá a Szvjazinveszt távközlési társaság újabb részvénypakettje is szerepel. Utóbbi vállalat részvényeinek birtoklásáért valóságos háború tört ki az orosz bankok között a legutóbbi, 1997-es részleges privatizáció idején. A legnagyobb meglepetést talán mégis az orosz filmipar, köztük a nagy múltú Moszfilm stúdió eladási szándéka keltette.
Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a hadi és nukleáris iparban mégsem lehet áttörésről beszélni a magántőke javára. Csak azokat a vállalatokat adják el ugyanis, amelyekben az állami tulajdon aránya nem haladja meg a 25 százalékot, vagy az állami megrendelések az üzem termelésének jóval kevesebb mint 30 százalékát teszik ki.
A javaslatot a törvényhozásnak is jóvá kell majd hagynia. A duma több képviselője azonban máris aggályainak adott hangot: úgy látják, nem megoldott a magánosítás ellenőrzési mechanizmusa, a tárgyalás alatt lévő privatizációs törvény pedig nem kötelezi a vevőket a megvásárolt vállalat profiljának megtartására.

Az orosz kormány jövőre félezer vállalat privatizációját tervezi, mintegy 18 milliárd rubel -- 180 milliárd forint -- értékben. Ha a terv megvalósul, ez lesz az 1990-es évek elejének "kuponos privatizációja" után a legnagyobb magánosítási hullám az orosz piacgazdaság történetében. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek