A háztartási hulladék között egyre nagyobb mennyiségű az eldobható PET-palack. Vass Géza, a kecskeméti központú, 48 önkormányzat által tulajdonolt Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Kht. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy ma már a kiürült üdítőspalackok tárolása is egyre nagyobb gondot okoz. Csak Kecskeméten évi 5500 tonna elhasznált műanyag palack kerül a szemétre. Tekintettel arra, hogy -- tömörítetlenül -- 1 köbméter PET-palack alig 17 kilogramm, könnyen kiszámítható, hogy háromévente 1 millió köbméterrel növekszik a le nem bomló műanyag hulladék mennyisége a 110 ezer lakosú megyeszékhelyen. Óvatos szakértői becslések szerint az országban évi legkevesebb 150 ezer tonna üres PET-palack kerül a szemétre.
A Filantrop Kht. most kidolgozott komplex programja nagy részben megoldaná ezt a problémát. Bognár Zsuzsanna marketingvezető olyan elképzelést dolgozott ki, amelynek alapján régiós szinten kezdődhetne meg az üres palackok begyűjtése. Önkormányzatok segítségével általános iskolák akció keretében szednék össze a háztartásokból a kiürült flakonokat. Vass Géza azt is elképzelhetőnek tartja, hogy üzleti alapon is fogadnák az alapanyagot (20 palack tesz ki körülbelül egy kilogrammot, ezért ma a piac 12 forintot fizet). Egy akkora üzem kialakításának költségei, amekkora egy Kecskemét nagyságú település igényeit kielégíti, csak néhány tíz millió forintra rúgnak. A technológia nemzetközileg kidolgozott, ismert. A lényeg: a flakonokból őrleményt állítanak elő, és ezt alapanyagként eladják. Kilogrammonként a begyűjtés 12, a gyártás 16--20 forint közötti költséget jelent, ezzel szemben a műanyag őrlemény -- színtől és tisztaságtól függően -- 100-140 forintos áron kel el a piacon, amely kapós terméknek minősíti. Nem mellékes haszon az sem, hogy egy évi 8000 tonna kapacitású üzem legalább 30 új munkahelyet is teremt, ráadásul itt, a feladat jellege miatt, csökkent munkaképességű dolgozók is foglalkoztathatók -- érvelt a megoldás mellett Horváth János, a Filantrop Kht. üzemvezetője.
A kecskeméti központú társaság egy 30 kilométeres átmérőjű körben, összesen 22 településen indít akciót az üres műanyag palackok begyűjtésére és újrahasznosítására. A szükséges beruházási összeg egy része saját forrásból megvan, de pályáztak a megyei területfejlesztési tanácshoz is, s ha a döntés kedvező, az üzem akár heteken belül beindulhat.