Magyar gazdaság

Vállalkozási övezetek Magyarországon

A vállalkozási övezetekbe sorolt 372 helység a magyar településhálózat 11,8 százalékára terjed ki, az ország területének 12,3 százalékát adja, és népesség 7,8 százaléka él itt -- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Gazdasági szervezetek a vállalkozási övezetekben című kiadványából.
Az országos területfejlesztési koncepcióról szóló országgyűlési határozat 11 térséget nevesít, ahol vállalkozási övezetet kell kialakítani. Ezek közé tartozik Záhony és térsége, az ózd--putnok--észak-hevesi, a zempléni, barcsi, bihari, mohácsi térség, Salgótarján--Bátonyterenye térsége, Makó és térsége, Kunmadaras és térsége, a Békés megyei, a zalai regionális, Lenti központú vállalkozási övezet.
Ezekben az övezetekben az egyik legfontosabb kedvezmény a társasági adót érinti, továbbá az adóalap megállapításakor csökkentő jogcímek és a beruházási adókedvezmények. A kedvezmények fő problémája azonban, hogy mértékük nem elégséges, s azok a vállalkozások, amelyek számára fontosak lennének, kis árbevételük miatt jelentéktelen adókedvezményt írhatnak le. A nagyobbak pedig a biztosabb megtérülés miatt a fejlettebb, dinamikusabb térségeket választják. (MTI)

VG-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek