A jövő évre vonatkozó Bauc-javaslatban 4,5 százalékos GDP-arányos deficit szerepelt olyan megszorító intézkedések kíséretében, mint a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak befagyasztása -- emlékeztet a Reuters. A szeptember 23-i választásokra készülő -- és vereségre ítélt -- kisebbségi Szolidaritás-kormány nem vállalja ezeknek a népszerűtlen intézkedéseknek még a tervét sem. Bauc szerint azonban a megszorítások nélkül a GDP 11 százalékára is fölmehet a jövő évi hiány.
Az idei évre vonatkozó pótköltségvetés e hét elején lépett életbe Kwasniewski aláírásával. Ez 8,6 milliárd zlotyval növelte a 20,5 milliárdos engedélyezett deficitet. Július végéig a hiány 19,4 milliárd zlotyra (5,2 milliárd dollárra) emelkedett.
Költségoldalról a büdzsé ellenőrzés alatt van -- vélekedik egy a Bloombergnek nyilatkozó elemző, aki szerint a gondot a vállalatok gyenge adóteljesítménye jelenti. A július végéig befolyt 78,9 milliárd zlotys kincstári bevétel a tervezett 161 milliárdnak csak 49 százaléka, ezen belül a vállalati adók 6,5 milliárdra rúgtak, ami ennek a tételnek mindössze 37,2 százaléka. A most érvényes idei GDP-növekedési előrejelzés 2 százalék, szemben a tavalyi 4 százalékos tényszámmal és a tervezett 4,5 százalékkal.