Mikrohitel-kérelmük kedvező elbírálása ellenére sem jutnak hitelhez hetek óta -- jelezték lapunknak kis- és középvállalkozók. Akadozik a program -- ismerte el lapunknak Braun Márton, az MVA ügyvezető igazgatója. A napokban jelezték helyi vállalkozási központok (hvk), hogy nem folyósítják a mikrohitelt. Nem tudja, hogy ez hány vállalkozást érint, és mekkora összegről van szó.
Az ügyvezető szerint a nagy érdeklődés miatt nincs a rendszerben elegendő pénz. A mikrohitel felső határának 2000. július 1-jei, 1,3 millió forintról hárommillióra való emelése óta közel háromezer hitelt -- átlagosan 2,1 millió forintot -- helyeztek ki. Ezek összértéke mintegy hatmilliárd forint. A program azonban rövidesen új forrásokhoz jut -- mondta. A PHARE-ral és a Gazdasági Minisztériummal szeptember 30-ig írják alá a szerződéseket. Ezek értékét egyelőre nem árulta el.
Korábban lapunknak (VG, szeptember 11.) úgy fogalmazott, hogy a PHARE ''99 keretében a programra 2,4 millió eurót hagytak jóvá, amihez ugyanekkora összegű állami társfinanszírozás járul. Ez az Országos Mikrohitel Alapnál várható átcsoportosítások révén is kiegészül. Így a mikrohitel már az ősszel a hatmillió forintra emelt plafonnal igényelhető -- igérte az ügyvezető igazgató. Az MVA becslése szerint az átlag elérheti a 4-4,5 millió forintot.
A mikrohitelplafon hatmillió forintra emelése egyike a kis- és középvállalkozói szektornak az új monetáris politikához történő alkalmazkodását segítő hétpontos kormánycsomagnak. A Gazdasági Minisztérium forrásaiból 25 százalékos, pályázati úton elnyerhető kamattámogatást vezetnek be.