A reformtervekről a kormány szeptember 27-i ülésén tárgyal majd -- jelenti a Financial Times. A kormányzat részben a bankok befizetéseiből finanszírozott, de államilag is támogatott betétbiztosításra gondol. Egy ilyen rendszer helyreállíthatná a bankbetétek iránti lakossági bizalmat, amely az 1998. augusztusi pénzügyi válság után megrendült -- hangzik a hivatalos indoklás.
A tervezett reformok előmozdítanák, hogy a pénzintézetek a jelenleginél több kölcsönt nyújtsanak. A jegybank becslése szerint a bankhitelek GDP-hez viszonyított aránya mindössze 10 százalék, ami sokkal kevesebb, mint a legtöbb hasonló gazdaságban. A hitelek zömét a nagyvállalatok kapják, kevesebb, mint egyévi lejárattal. Kevés a hosszú lejáratú hitel, és általában csekély kölcsönhöz jutnak a kis- és középvállalatok.
A múlt héten Moszkvában a különféle reformjavaslatokat konferencián vitatták meg, amelyen először vettek részt a jegybank meghívására a nemzetközi pénzintézetek képviselői. A Világbank moszkvai vezető közgazdásza, Christoph Ruhl kijelentette: a nemzetközi pénzügyi szervezet helyesli a betétbiztosítás bevezetését -- feltéve, hogy az a jó minőségű bankoknál elhelyezett összegekre vonatkozik majd.
Azzal is egyetért, hogy kétszintű legyen a bankrendszer, egyrészt a jegybankból, másrészt az összes többiből. Ez elősegítené a versenyt. Jelenleg a Takarékpénztár és a Külkereskedelmi Bank a jegybankhoz tartozik. A többi orosz kereskedelmi bank is azért lobbizik a vállalkozókat tömörítő gyárosszövetség útján, hogy a jegybankról leválasszák kereskedelmi pénzintézeteit.