A GM gyorsfelmérése szerint a terrortámadás gazdasági következményeinek magyarországi hatásai korlátozottak lesznek -- mondta Matolcsy György miniszter a tegnapi sajtótájékoztatón. Az USA-ra korlátozódó hátrányos jelenségek nem terjednek ki sem az Európai Unióra, sem pedig Kelet-Ázsiára, ezért a tragédia nem indít el világgazdasági válsághullámot -- tette hozzá. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az eseményektől függetlenül is léteznek olyan gazdasági feszültségforrások, amelyek következtében a konjunktúra 2-3 évig még elkerüli a tengerentúli gazdaságot.
Az Európai Unió viszont elérte a mélypontot, és az év második felében kikerül a hullámvölgyből -- mondta Matolcsy. A kormányzat épp ezért azt üzeni az üzleti szektornak, hogy most ruházzon be, mert a befektetés meg fog térülni. A miniszter német üzletemberekkel folytatott tárgyalásaira, illetve kutatóintézetek prognózisaira alapozva úgy véli, 2002 és 2010 között a világgazdaság motorja az EU lesz.
Magyarországon nincs jele a gazdasági folyamatok megszakadásának. 2001-ben kevésbé sebezhető a magyar gazdaság, mint néhány évvel ezelőtt volt, ezért aggodalomra nem lát okot a GM. A tudatosan gazdaságélénkítő politika segítségével a belső fogyasztás veszi át a növekedés húzóerejét, párosulva az állami beruházásokkal. Matolcsy lehetséges veszteségként mindössze a légi úton hazánkba érkező turisták számának a vártnál kedvezőtlenebb alakulását tartja, ami néhány százalékponttal csökkentheti az idegenforgalmi bevételek növekedési ütemét.