Minden eddiginél több, 468 önkormányzat kért címzett támogatást jövőre induló új beruházásához. A helyhatóságok kiemelkedő nagyságrendű, 626 milliárd forint összköltségű fejlesztést szándékoznak megvalósítani állami segítséggel. Ezzel szemben a szűkös központi források miatt 36 önkormányzat 39 beruházásának juthat 30,8 milliárd forint a következő három évben. Ebből jövőre összesen 3 milliárdot kaphatnának meg -- áll a lapunk birtokába jutott kormány-előterjesztésben.
Ebben a kormányzati ciklusban az Országgyűlés ellenzéki pártjai rendszeresen politikai diszkriminációt emlegettek a döntések kapcsán. Tavaly egyetlen ellenzéki vezetésű önkormányzat sem kapott címzett támogatást, az idén pedig a 30 támogatott között kettőnek volt szocialista polgármestere. A kormányzati érvek szerint viszont a döntések szakmai alapon születtek, elsősorban az elmaradott térségek javára.
Az előterjesztés szerint a jövőre állami segítséghez jutó 36 helyhatóságból kettő szocialista, egy pedig szabad demokrata vezetésű, miközben 23 kormánypárti és 11 független irányítású település, illetve megye jutna pénzhez. A támogatottak listáján szerepel Alcsútdoboz is, amely Felcsúttal, illetve négy másik környékbeli településsel együtt felszíni vízelvezetésre kapna összesen 2,7 milliárd forintot. (Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök e két településen töltötte gyermekkorát, illetve a felcsúti futballcsapatnak ma is tagja.) Ismét -- harmadszor is -- az elutasítottak között van Budapest mindhárom tervezett beruházása.
Az előterjesztés természetesen még változhat, mielőtt a kormány elé kerül, illetve a kabinet is módosíthatja. A Belügyminisztérium illetékeseit hiába kereste meg lapunk. Kérdéseinkre korábban azt a választ kaptuk, hogy a tárca csak a kormány döntése után nyilatkozik a címzett támogatás részleteiről. A kormányszóvivői iroda tegnap lapunkkal közölte: még nem tudják, mikor dönt a kormány.
Az igénylők száma valószínűleg azért is nőtt meg az idén, mert az egymilliárd forint feletti szennyvíztisztítókra és a térségi hulladékkezelőkre 2002-től az alanyi jogon járó céltámogatás helyett címzett támogatást kell kérni. A címzett támogatásról két ütemben határoznak: a kormány előzetesen állást foglal, majd az önkormányzatok december 15-ig benyújtják az építési engedélyekhez előírt -- költségigényes -- terveket, s végül az Országgyűlés hozza meg a végső döntést. A törvény azt nem tiltja, hogy olyan önkormányzatok is beadják igénylésüket, amelyeket a kabinet nem támogatott. Az azonban csak kétszer fordult elő ebben a kormányzati ciklusban, hogy az Országgyűlés módosított a kormány előterjesztésén.