A kormány -- mint arról lapunk korábban hírt adott -- júliusban döntött az állami kezelésben lévő díjas autópályák működésével összefüggő feladatokról. Eszerint egyebek között az M1-es Győr és Hegyeshalom közötti szakaszán, valamint az M3-ason a sztrádakapuk lebontásával egy időben elektronikus felügyeleti és ellenőrzési rendszert kell bevezetni. Üzembe helyezésének határideje 2002. január 1-je.
A határozat értelmében a rendszer kiépítésére a költségvetés 320 millió forintot biztosít. Ez azonban a fele a szükségesnek, illetve az előterjesztésben szereplő összegnek -- értesült lapunk kormányzati forrásból. Mint megtudtuk, a 320 millió forint hibásan került a kormányhatározatba, ez az összeg csak az egyik sztráda beruházását fedezné. A másiknál is körülbelül ugyanennyibe kerül az elektronikus díjellenőrző rendszer kiépítése. Ennek költségeit várhatóan a költségvetési tartalékból finanszírozzák.
Lapunk értesülései szerint hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel vásárolják a rendszert. Ezt a rendkívül sürgősséggel indokolják; nyílt pályázattal ugyanis a kormányhatározat szerinti 2002. január 1-jei határidőt nem lehetne tartani.
A hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás előkészítésén szakértők dolgoznak. A tárgyalásra meghívni kívántaknak -- számuk még nincs eldöntve -- kiküldendő ajánlati felhívás várhatóan szeptember 20-ig készül el. Így remény van arra, hogy október végéig kiválasszák a nyertest, megkössék a szerződést, és a jövő évtől -- az M1-esen és az M3-ason lévő autópálya-kapuk lebontásával egyidejűleg -- bevezethető legyen az elektronikus felügyelő és ellenőrző rendszer. Ez kontrollálja a matrica megvásárlását, valamint a lopott gépkocsik felderítését is szolgálja.
Az elektronikus díjellenőrző rendszerek árát -- a kormány döntése értelmében -- a jövőben elkészítendő gyorsforgalmi utak költségébe építik be. A lebontott sztrádakapukat a vám- és pénzügyőrség, valamint a határőrség a határátkelőknél hasznosítja. Információink szerint az M3-ason lévő kapuk infrastruktúráját meghagyják, és ezekre szerelik a kamerákat.