Az ÁHH által ellátandó, főként előzetes ellenőrzési feladatok kiegészítik az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal munkáját. A hivatal révén átláthatóbbá válik a közpénzek útja, felhasználása. Képes lesz arra, hogy előzetesen ellenőrizze: az érintettek a költségvetési előirányzatoknak és céloknak megfelelően kívánják-e elkölteni a pénzeket.
Az országos hatáskörű intézmény a területi államháztartási hivatalokra (ma táh, egykor tákisz) épül. Az eddigi 500-550 ezer önkormányzati alkalmazott mellett 2002-től itt végzik a 340 ezer, központi közigazgatásban foglalkoztatott illetményének számfejtését, valamint teljes körű adó- és tb-elszámolását is. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a közszféra béreit szabályozó törvényeket egyszerűsítsék -- mutatott rá korábban lapunknak Naszvadi György, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára.
Az ÁHH a pénzügyi igazgatás része, a köztisztviselői törvény hatálya alá tartozik. Vezetője Mohos András, korábban a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára volt. A hivatalnál 300-350 ember dolgozik; ők jórészt a kincstárból kerültek át, illetve átveszik az APEH SZTADI mintegy 30 fős, költségvetési ügyekkel foglalkozó stábját és a Pénzügyminisztérium egyes munkatársait is.
Az államháztartási reform részeként már március elsejétől részvénytársasági formában önállósult Államadósság Kezelő Központ; valamint az Államháztartási Hivatal mai felállását követően, 2002 januárjában a Magyar Államkincstár is részvénytársasággá alakul.