A keddi terrortámadás okozta sokk közepette rendkívül ideges kereskedés zajlott tegnap is a világ vezető tőzsdéin, Európában már egyértelműen pozitív végkifejlettel. Mindenhol közös jellemző volt az alacsony forgalom és az árak rendkívüli ingadozása.
A távol-keleti piacok tegnap tudták csak leregálni az Amerika elleni terrortámadást, az eredmény pedig még a keddi európai eseményeken is túltett: a japán és a hongkongi piac 7, illetve 9 százalékot zuhant, a tokiói Nikkei index így könnyedén esett be 10 000 pont alá.
Európában az összes vezető piac kinyitott a megszokott időben, s már a kereskedés első perceiben elképesztő mértékben ugráltak az árak. A nyitásban több papír kereskedését fel kellett függeszteni a megengedettnél nagyobb esés miatt, azonban alig pár perc leforgása alatt a piacok ledolgozták kezdeti veszteségüket, sőt London és Frankfurt 1-2 százalékos pluszt is összehozott. Nem sokkal később gyors zuhanással jócskán visszakerültek a negatív tartományba, déltől azonban a kilengések egyre kisebbek lettek, a helyzet egyértelműen konszolidálódni látszott.
A FT-SE napi csúcsán fejezte be a kereskedést: a közel háromszázalékos emelkedés azt jelenti, hogy a terrortámadás óta ötszázalékosra csökkent a veszteség. Közel két százalékot ugrott Frankfurt is. Az európai kétéves államkötvényhozamok -- óvatos bizakodást jelezve -- elmozdultak kétéves mélypontjukról, és a dollár is emelkedett egy keveset.
Régiónk feltörekvő piacai -- ahogy azt már a korábbi válságok idején megszokhattuk -- ezúttal sem követték a fejlett tőzsdéket, igaz, az előző napi veszteségük is kisebb volt. Az orosz piac 5,7 százalékos esése után a pesti index szerepelt a leggyengébben: napon belül ugyan követték az árfolyamok a külpiaci eseményeket, csak az eséseket túlteljesítve, az emelkedéseket lekicsinyítve. A mai piaci folyamatokat már egyértelműen az amerikai részvények teljesítményével kapcsolatos várakozások határozzák meg. A tengerentúli értékpapír-felügyelet első embere tegnap úgy nyilatkozott, hogy ma már kinyithatnak a tőzsdék.
Európában tegnap már nem lehetett kereskedni az amerikai értékpapírokkal, hétfő délután viszont még igen -- ekkor 6-8 százalékos veszteséget szenvedtek el a papírok. Egyelőre nincs pontos információ a nyitásról, így arról sem, hogy a határidős indexek kereskedésének újraindítása megelőzi-e a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq nyitását. Vezető Wall Street-i stratégák mindenesetre már tegnap elkezdték győzködni a befektetőket arról, hogy az érzelmeknek nincs helyük a tőzsdén. Többen emlékeztettek arra, hogy a nemzeti tragédiák idején pánikszerűen eladók a korábbi tapasztalatok alapján néhány nappal később általában már bánhatták döntésüket.