A NATO állandó tanácsa úgy döntött, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a keddi támadássorozat külföldről érte az Egyesült Államokat, azt a washingtoni szerződés 5. cikkelye értelmében valamenyiük elleni támadásnak tekintik. Az ülésről kiadott nyilatkozat szerint ez nem jelent automatikusan katonai akciót vagy abban való részvételt az USA mind a 18 szövetségese számára. A főbb szövetségesek és az új NATO-tagországok közül Csehország azonban már jelezte, kész akár katonai segítséget is nyújtani. A magyar kormány lapzártánkig még nem nyilatkozott az ügyben, csupán azt jelezték, ezen a téren lehetőségeink korlátozottak.
A fegyveres részvétel felajánlásához a magyar kormánynak szüksége lenne a parlament kétharmados jóváhagyására. Egyéb, például nem fegyveres logisztikai támogatáshoz vagy titkosszolgálati együttműködéshez elegendő lenne a kormány határozata.
A terrortámadás után már most megkezdték a Magyarországon élő arab közösségek fokozott figyelemmel kísérését, korábbi utazások és pénzszámlamozgások, átutalások utólagos kivizsgálását.
Amerika lassan kezd visszatérni a normális kerékvágásba, a 31 legnagyobb amerikai repülőtér teljesítette a polgári légügyi hatóság szigorított biztonsági előírásait, s újraindíthatja a menetrendszerű forgalmat; hétfőn nyit több árutőzsde, s rövidesen ismét működik a New York-i kikötő.
A részvénytőzsdék hétfőre halasztották indulásukat. Az amerikai papírok kereskedése az egész világon szünetelt, az európai részvénypiacok azonban már második napja óvatos optimizmusról adtak tanúbizonyságot, az ázsiai tőzsdék korrekciója azonban igencsak haloványra sikeredett. A tegnap megindult amerikai kötvénykereskedés eredményeképp a kétéves hozam 43 éve nem látott mélységbe zuhant, a befektetők óriási érdeklődéssel fordultak ugyanis a legbiztonságosabb értékpapírok felé. A határidős kötvényjegyzések alapján a piac biztosra veszi, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed napokon belül időközi kamatcsökkentésre szánja el magát.
A Budapesti Értéktőzsde is pluszban zárt. Matolcsy György gazdasági miniszter szerint Magyarországra korlátozottan lesz hatása a terrortámadás esetleges kedvezőtlen gazdasági következményeinek.