A CE jelölés azt mutatja, hogy az a termék, amelyen szerepel, megfelel az EU vonatkozó irányelveinek, és sikeresen teljesítette az irányelvben szereplő megfelelőségértékelési eljárást. A jelölést elsősorban a veszélyforrást jelentő műszaki termékek esetében alkalmazzák, de más olyan cikkek esetében is használatos, amelyeknél a biztonságos használat kiemelt fontosságú, például gyermekjátékoknál. (Maga a CE betűpár egyébként az Európai Közösség francia megnevezésének -- Communauté Européenne -- rövidítése.)
Egy közelmúltban kiadott kormányrendelet értelmében (84/2001) június 1-jétől hat termékkör esetében a magyarországi forgalmazáshoz is kötelező a CE jelölés használata. Ezzel egy időben az érintett termékek EU-n belüli forgalmazásához az erre feljogosított magyarországi tanúsítóintézetek által kiállított CE igazolások bemutatása is elegendővé vált, vagyis többé nem kell uniós intézetek tanúsítványát beszerezni. Az érintett hat termékkör: gépek; villamossági termékek; elektromágneses kompatibilitást követelő cikkek; melegvíz-kazánok; gázkészülékek; orvostechnikai eszközök.
A kampány keretében hamarosan megjelenik a CE jelölésről szóló, alapvető tudnivalókat tartalmazó füzet -- tájékoztatta lapunkat Molnár Eszter, az ITD Hungary EIC-vezetője. Ezt további füzetek követik majd a hat termékkör mindegyikéről. A kiadványok megjelenését követően, a jövő év első felében az ITD Hungary és partnerei szemináriumsorozatot is terveznek a CE jelölésről.