A szeptemberi adóbevételek 11,3 százalékkal maradtak el ez egy évvel korábbitól -- figyelmeztet a berlini Világgazdasági Kutatóintézet (IfW) egyik közgazdásza. A Handelsblatt által idézett szakember szerint az idei első három negyedév során már összejött egy 8 milliárd márkás lyuk a költségvetés bevételi oldalán. Két rangos hetilap, a Focus és a Der Spiegel egyaránt arra számít, hogy a költségvetési bevételek az idén -- szövetségi, tartományi és helyhatósági szinten -- 11 milliárd márkával maradnak el a számítottól, ebből szövetségi szinten 4 milliárdnyi kiesés várható. A már vitára bocsátott költségvetési tervezethez képest jövőre akár 20 milliárd márkával is elmaradhat az adóbevételek tényleges összege, amiből 8 milliárd jelentkezne szövetségi szinten. Az egyensúlyi viszonyokat tovább rontja, hogy a romló foglalkoztatottság miatt jelentősen megemelkednek a munkanélküli-segélyekre fordított összegek.
A kusza helyzetre való tekintettel a konzervatív ellenzék felszólította a kormányt, hogy függessze fel a folyó költségvetési vitát, amíg a pénzügyminiszter képes lesz egy "a valóságot legalább megközelítő" számítási variáns előterjesztésére. A CDU költségvetési szakértője, Dietrich Austermann úgy fogalmazott, hogy az adóbevételeknek, a munkanélküli-segélyeknek és az állam további eladósodásának "már semmi köze sincs Eichel fantazmagóriáihoz".
A pénzügyminiszter szóvivője azzal védekezett, hogy a költségvetési bizottságban a -- jövő évi tervezetről folyó -- vita november 15-i lezártáig pontos számokat tudnak rendelkezésre bocsátani. Koalíciós politikusok arra számítanak, hogy az államháztartás feszültségei csökkenni fognak a kiadások visszafogása, az államadósság kamatainak és a kormánygaranciák terheinek mérséklődése révén, továbbá bizonyos EU-visszautalások és külföldi adósok (például Oroszország) törlesztései révén. A kormány jövőre tervezi eladni az ottani postában meglévő részvényeinek negyedét, illetve a kezelésében lévő, Ausgleichsbank nevű pénzintézeti egységet. Eichel emellett drákói törvényeket kíván hozni a -- főleg a forgalmi adó elszámolásának kiskapuira visszavezethető -- évi 20 milliárd márkára becsült adócsalások visszaszorítására.