A tálibellenes Északi Szövetség az afganisztáni Balh tartomány Kesende településének térségében elfoglalt három helységet (Zari Bazart, Balucsot és Vajemart) -- közölte Usztad Muhakik, aki az egyiket parancsnokolja a szövetségnek Mazari-Sarif bevételéért harcoló három alakulata közül. Kesende 40 kilométerre fekszik délre Mazari-Sariftól, félúton a város és a még délebbi Kabul, a főváros között. Az északiak arra kérték az Egyesült Államokat, hogy fokozza Kabul környékén a tálibokra mért légicsapásait, üdvözölték a B--52-es légi erődök megjelenését, de tájékoztatásuk szerint a tálibokhoz -- akik hosszú háborúra rendezkednek be -- naponta százával érkezik az erősítés. Pakisztánban az MTI szerint ugyanakkor cáfolták azokat a híreket, amelyek több ezer helyi pastu harcos afganisztáni átkeléséről tudtak. A Pentagon egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint BLU--82 jelzésű, 6750 kilogrammos bombákat is bevetettek, amelyek fél kilométer sugarú körben mindent elpusztítanak. Bombázták a nyugati Herat körüli tálib állásokat is.
John Stufflebeem ellentengernagy, az amerikai vezérkar műveleti igazgatójának helyettese szerint a légitámadások a "csatamezőt készítik elő" az Északi Szövetség későbbi hadműveletei számára; időpontról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. Az amerikaiak remélik, hogy a bombázás felbátorítja az Északi Szövetséget, és az megrohamozza Mazari-Sarifot és Kabult, de a BBC úgy értesült, Washingtonban egyre kevesebb reményt táplálnak a szövetség támadóképessége iránt. A Pentagon közlése szerint kis létszámú amerikai katonai személyzet tartózkodik Tádzsikisztánban annak felmérésére, hogyan tudna a légierő legalább három ottani repülőteret használni, kiterjesztendő a légi háborút.
Az amerikai védelmi minisztériumban egyúttal cáfolták a táliboknak azt az állítását, amely szerint lelőttek egy amerikai légi járművet.