A Világbank irodája bezár ugyan Budapesten, intézményét, a Nemzetközi Pénzügyi Társaságot (IFC) is Washingtonból irányítják, ugyanakkor a legeredményesebb program folytatódik Magyarországon. Az 1997 óta tartó projekt (HEECP) ez évben megítélt összegének felhasználásáról nyolc pénzintézettel tárgyal a budapesti iroda, s rövidesen (egy hónapon belül) sor kerül szerződéskötésre -- válaszolt lapunknak Rózsa Anikó. A tervek szerint a 2005-ben záruló projekthez eddig adott 17 millió dolláros hitelgaranciával várhatóan 45 millió dollárnyi beruházást valósítanak meg -- tájékoztatott.
A program célja, hogy a hazai pénzügyi közvetítő intézményekkel együttműködve olyan beruházások megvalósulását segítsék elő, amelyek a korszerű technológiák bevezetésével a hatékonyabb energiafelhasználásra, ezáltal a környezetvédelemre fektetik a hangsúlyt. Hitelgarancia-támogatást kaphatnak olyan hatékony világítástechnológiai, vagy fűtésrendszereket korszerűsítő, illetve ipari folyamatok racionalizálását célzó programok, amelyek megtérülése kiszámítható, és a garancia megléte segíti a hitelnyújtásban a környezetvédelem iránt érdeklődő bankokat.
Közepes és kisméretű projekteket támogat a HEECP -- hangsúlyozta Rózsa Anikó. A legnagyobbak között százmillió forintos kórházi, a kicsik között társasházi fűtés-korszerűsítéseket említett.
Az érdeklődők közvetlenül a budapesti irodához is fordulhatnak, amely segíti a bankokkal a kapcsolatfelvételt.