A választási eljárásról szóló törvény 1997-ben rögzítette, hogy a pártok a kampányban jelöltenként egymillió forintot költhetnek, azaz legfeljebb 386 millió forintba kerülhet a korteshadjárat. A Szájer József fideszes és Nagy Sándor szocialista frakcióvezető közötti, hetekkel korábbi megbeszélésén szóba került az összeg emelésének lehetősége -- mondta el lapunknak Nagy Sándor. Az MSZP frakcióvezetője szerint az összeg emelése nem jelent mást, mint annak az inflációhoz alakítását. A politikus elismerte, nem ez a szabály oldja meg a pártok és a választási kampány finanszírozásának problémáit, de a megduplázott összeg valamelyest közelít a realitásokhoz.
Az ügyrendi bizottság tegnap általános vitára alkalmasnak találta a két kisebb eljárásjogi módosítást is magában foglaló indítványt, amelyet még szerdán, "felemás" körülmények között fogadott el a javaslatot előterjesztő alkotmányügyi bizottság. A Salamon László (Fidesz) és Vastagh Pál (MSZP) egyeztetését követően kialakított szövegről azt követően döntött ugyanis a testület, hogy a szocialista és a szabad demokrata frakció tagjai -- más ügy miatt -- kivonultak az ülésről, s nem voltak már jelen kisgazda képviselők sem. Az SZDSZ nem döntött még, hogy csatlakozik-e a támogatók sorához, s a MIÉP sem foglalt állást a kérdésben. Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP-frakció vezetője lapunknak azt mondta, támogatják a módosítást. Béres Béla, az FKGP országos alelnöke azonban úgy nyilatkozott: pártja teljes egészében elutasítja a kampányösszeg emelését, a javaslat szerinte azt mutatja, hogy a két nagy párt milyen anyagi bázissal rendelkezik, amelyet lakosság támogatása helyett korteskedésre fordítanak. Az MDF támogatja a javaslatot.
A parlament a jövő héten kezdi meg az indítvány vitáját. A törvény elfogadásához kétharmados többség kell, ezt a Fidesz és az MSZP együtt biztosítani tudja, ám Nagy Sándor szerint a törvénymódosításhoz a hat parlamenti párt teljes konszenzusára lenne szükség. Kérdés azonban, hogy a kis pártok, amelyek költségvetési támogatása lényegesen elmarad az MSZP-étől és a Fideszétől, hogyan fogadják a javaslatot. A parlamenti pártok közül a legkisebb -- évente alig 95 millió forintos -- támogatást ugyan az MDF kapja, ám mivel a fórum közösen indul a Fidesszel, a kampányfinanszírozás döntő részben nem az ő költségvetését terheli majd.