A főpolgármester a fővárosi költségvetés most elkészült első változatának ismertetésekor elmondta: a lehetőségeket tovább szűkíti, hogy a 2000. év előtti megosztási rendszerhez képest még 8,2 milliárd forintot kell átadni a kerületeknek olyan forrásokból, amelyek korábban a fővárost illették. Az önkormányzat ennek ellenére maradéktalanul kifizeti többek között a pedagógusok és a szociális ágazat dolgozóinak jelentős béremelését, amelyet a kormányzat kötelezően előírt, de a forrásokat nem biztosította hozzá. A hétéves fejlesztési tervben lesznek az eredetihez képest későbbre ütemezett beruházások. Ám a főváros jövőre többet, összesen 11,9 milliárdot szán utak és felüljárók felújítására, mintegy 7 milliárdot kap fejlesztésekre a Budapesti Közlekedési Részvénytársaság (BKV), és 9,6 milliárdot fordítanak -- a 4-es metró felszíni munkálatainak részeként -- a Bartók Béla út rekonstrukciójára.
A főváros változatlanul külön számlán kezeli a 4-es metróra tartalékolt több mint 30 milliárd forintot -- mondta a Világgazdaságnak Atkári János. A pénzekért felelős főpolgármester-helyettes kifejtette: a város jövő évi működésére szánt 153 milliárd forintot maximum 3,4 milliárddal lehet emelni. Ennél nagyobb növekedés esetén a folyó kiadások meghaladnák a bevételeket, s a különbséget csak vagyonfelélésből lehetne fedezni, ami jelentősen rontaná a főváros hitelképességét. A hitelekre pedig mindenképpen szükség van a nagy infrastrukturális beruházások megvalósításához, illetve a város 2003-ban lejáró eurokötvényeinek visszafizetéséhez.
Lapunk úgy értesült, hogy a szabad demokrata főpolgármester-helyettes által elfogadhatónak tartott 3,4 milliárdos átcsoportosításnál még az SZDSZ-frakció is többet szeretne. Bőhm András, az képviselőcsoport vezetője lapunknak elmondta: a frakció szerint a működési költségeknél még mintegy 1,5 milliárd forintra szükség lenne, de elképzelhetőnek tartják, hogy ezt csak akkor építik be a költségvetésbe, ha a bevételeket is növelni lehet a tervezetthez képest. Emellett 8-10 milliárdos átcsoportosítást tartanak szükségesnek a beruházások között. A javaslatokat még egyeztetni kell a szocialistákkal, mert a két frakció csak együttesen van kellő többségben ahhoz, hogy a novemberi közgyűlésen elfogadják a költségvetést.