Az ellenzéki konzervatívok támogatják ugyan az ország nemzetközi szerepét erősíteni hivatott lépést, de már korábban bejelentették, hogy nem szavaznak bizalmat Schrödernek. A kisebbik koalíciós partner zöldek közül pedig sokan pacifizmusuk miatt voksoltak nemmel. A Reuters szerint a koalíció továbbra is gyenge lábakon áll, és hét végi kongresszusukon a zöldek egyes képviselői is foglalkoztak a kilépés gondolatával.
A bizalmi szavazás napján a német pénzügyminisztérium bejelentette, hogy véglegesítette a jövő évi költségvetés tervezetét. Közleménye szerint a vártnál lassúbb növekedés és alacsonyabb adóbevételek, valamint a munkaerő-piaci extrakiadások ellenére sem törik meg a konszolidáció folyamata.
A 21,1 milliárd euróra tervezett nettó hitelfelvétel 1,2 milliárddal alacsonyabb az idei büdzsében tervezettnél. A kormány döntése nyomán privatizációs bevételeket is felhasználnak majd a fennmaradó, 2,7 milliárd eurós hiány áthidalására, ám a pontos forrást nem nevezték meg. A parlament költségvetési bizottsága engedélyezte ugyan a többségi állami tulajdon feladását a német postában, Hans Eichel pénzügyminiszter azonban korábban kizárta további részvények eladását addig, amíg a részvényárak nyomottak.