Az elképzelések szerint a zsákos, ömlesztett lisztek kilónként 10 forint körüli mértékben drágulnának a mai 40-42 forintos átadási árakhoz képest. Lakatos szerint az áremelést önmagában is indokolja, hogy a magyar lisztárak világviszonylatban is rendkívül alacsonyak. Másrészt a jó minőségű búza ára a tervezett drágítással arányosan nőtt a nyári betakarítás óta.
Az áremelés lehetőséget nyújtana arra, hogy a malomipari cégek jövedelmezősége megmaradjon, így megfelelően készülhessenek az uniós csatlakozásra - közölte Lakatos. Tájékoztatása szerint az ágazat várhatóan kormányzati segítséget is kér ahhoz, hogy a ma túlságosan szétaprózott hazai társaságokat legalább részben az EU-s belépés után is magyar tulajdonban lehessen tartani. Nem kizárt, hogy egyfajta önszabályozásként a malomiparban termelési kvótákat vezetnek be a túlzott és értelmetlen verseny megszüntetésére.
A molnárok jó közepes minőségű lisztet állítanak elő az idén megtermett búzából, derül ki a Sütőipari Egyesülés nemrég befejeződött országos felméréséből. Erre részben azért volt szükség, mert a korábbi aggodalmak szerint fennállt a veszélye annak, hogy a malmok sütőipari célokra alkalmatlan, takarmányminőségű búzából is állítanak majd elő lisztet. Az idén ugyanis a szokásosnál nagyobb mennyiségű, olcsó takarmánygabona termett. A vizsgálati eredmények viszont azt igazolták, hogy nem készülnek rosszabb lisztek tavalyhoz képest.
Ahol gyengébb volt a minőség, a malmok úgynevezett keverőlisztek beszerzésével javították termékeik színvonalát - mondta Werli József, az egyesülés igazgatója. A kisebb minőségi gondokat mindenhol egymás között rendezték a molnárok és a pékek. Egyes térségekben ugyanakkor bizonyos lisztféleségekből nem minden malom tudta kielégíteni a sütőipari igényeket. Mivel azonban országos hiány egyetlen termékből sincs, a szükséges mennyiségeket más, távolabbi cégektől be lehetett szerezni - közölte Werli.
Az igazgató tájékoztatása szerint továbbra is folynak a sütőipari cégek és a kereskedők közötti tárgyalások a jövő év elejére tervezett kenyéráremelésről. A pékek 10-12 százalékos drágulást akarnak elérni, elsősorban a minimálbér, illetve a közterhek növekedése miatt. A sütőipar változatlanul már január 2-tól emelné az árakat. Más információink szerint ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a növelési kezdeményezést a kereskedők milyen mértékben és mikortól fogadják el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.