Ma este Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról című animációs filmjét vetítik a 33. Magyar Filmszemle nyitó díszelőadásán, a Corvin Budapest Filmpalotában, amely a szakmai rendezvények helyszíne. A nagyközönséget a Puskin várja, a versenyen kívüli alkotásokat pedig a Kultiplex moziban tekintheti meg az elmúlt évek tapasztalatai szerint várhatóan szép számú érdeklődő.

A megnyitón Szabó István köszöntő szavait követően a világhírű magyar rendező állandó alkotótársa, a legkeresettebb operatőrök egyikeként számon tartott Koltai Lajos adja át az életműdíjakat, amelyeket Csőke József, Ember Judit, Schuller Imre, Gera Zoltán és Köllő Miklós vehet át.

A február 5-ig tartó szemle programja rendkívül gazdag: 30 játékfilm mellett látható 16 kísérleti kisjáték- és 35 dokumentumfilm is. A játékfilmes zsűri elnöke Koltai Lajos, tagjai: Fehér György rendező, Gyarmathy Lívia rendező és Mezey Katalin író. A dokumentumfilmes zsűri elnöke Korniss Péter fotóművész. Tagjai: Andor Tamás operatőr és Ferenczi Gábor rendező. A szemlére ezúttal mintegy 60 külföldi vendég érkezik. Újdonság, hogy a fesztivál zárása utáni napokban 12 vidéki városban láthatók a díjnyertes és a zsűri által ajánlott alkotások.

A fesztivál költségvetése 88 millió forint - mondta el Tóth Erzsébet. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára kifejtette: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 30 millió, az MMK 25 millió, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 15 millió forinttal járul hozzá a programok lebonyolításához. A további támogatók, szponzorok körülbelül 10 millió forintot adtak, de az MMK vezetői és a szemle szervezői várnak még visszajelzéseket, hiszen a 88 millió forint épp csak fedezi a vetítések díját, a technikai költségeket, a külföldiek meghívását, a díjakat, a kiadványokat, ugyanakkor számos program, beszélgetés éppen a szűkös költségvetés miatt marad el.

Az idei szemle támogatói között nem szerepel az ORTT, amely két évvel ezelőtt 50 millió forinttal járult hozzá a fesztiválhoz, tavaly pedig az Országimázs Központ adott 20 milliót, azzal a feltétellel, hogy a Happy End végezze a szemle kommunikációját, arculatformálását. Az idén nincs Happy End, s botrányok sem kísérik a fesztivált. A szemle szempontjából tavalyhoz képest édes az élet - fogalmazott Tóth Erzsébet. Külön öröm, hogy tíz első filmes is bemutatkozhat.

Eszéki Erzsébet