Magyar gazdaság

Brüsszeli intő Berlinnek

Az Európai Bizottság "előzetes figyelmeztetést" javasol Németországnak és Portugáliának, mert mindkét állam költségvetési hiánya közelít a GDP 3 százalékában meghatározott plafonhoz. Az intést a pénzügyminiszterek jövő héten ülésező tanácsa jogosult kiadni. Az adatok romlásához Németországban a gazdaság lassulása és az új statisztikai-számbavételi módszerek alkalmazása is hozzájárult, Portugáliában viszont részint ciklikus, főleg azonban szerkezeti problémák állnak a növekvő hiány hátterében ? írja a Bloomberg.

A Financial Times a sors iróniájának tartja, hogy az első megrovást éppen Németország kapja, amely korábban a leghangosabban követelte a túlköltekező tagállamok szankcionálását. A figyelmeztetés jogi alapját az a "stabilitási és növekedési paktum" adja, amelyet a korábbi konzervatív-liberális német kormány - főleg az akkori pénzügyminiszter, Theo Waigel - serénykedésével hoztak össze. Az 1997-ben kötött egyezmény előírja, hogy a tagországoknak törekedniük kell a költségvetés kiegyensúlyozására, illetve idővel némi többlet összehozatalára. Ha ezen középtávú céltól valamely kormány eltávolodik, akkor a bizottságnak fel kell hívnia a miniszteri tanács figyelmét, ez utóbbi pedig minősített többséggel először csak előzetes figyelmeztetést ad, a helyzet további romlása esetén pedig azonnali korrekciókat rendelhet el. Ha a deficit/GDP mutató ezt követően meghaladja a 3 százalékot, akkor meghatározott arányú pénzbüntetést kell letétbe helyezni, amely a hiány megismétlődése esetén az EU kasszájába kerül.

Németország esetében a szóban forgó adatra tavaly 1,5 százalékos előirányzat volt érvényben, ami helyett 2,6 százalékos tényleges szám állt elő. Az Európai Bizottság becslése szerint az idei mutató eléri a 2,7 százalékot ? emlékeztet a Reuters. A ma egyszerű parlamenti képviselőként tevékenykedő Waigel Németország szégyenének tartja a kialakult helyzetet, amelyért a szociáldemokrata?zöld koalíciót és magát Schröder kancellárt teszi felelőssé, amiért a munkaerő-piaci reformokat tabuvá nyilvánította és ha lehet, még jobban kiterjesztette a szakszervezetek beleszólását. Hans Eichel pénzügyminiszter kijelentette, hogy elfogadja Brüsszel intelmeit, javulást mindazonáltal csak az általa a második fél évre jósolt fellendüléstől vár.

Portugália esetében elsősorban szerkezeti reformokat sürget a bizottság, konkrét - megteendő - intézkedéseket azonban nem jelölt meg. A bizottság kedvezően ítélte meg a brit, az olasz, az ír, a spanyol, a görög és a francia költségvetés helyzetét, ez utóbbi kapcsán azonban megjegyezte, hogy a fiskális programja "ambiciózusabb" is lehetne.

VG-összeállítás

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek