A költségvetés első negyedévi alakulása ellenére nincs szükség a büdzsé módosítására - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági kabinet tegnapi ülése után. A gazdasági folyamatok azt mutatják, a sajátos magyar modell működik. A gázár 6 százalékos emelésére sincs szükség, mondta.

Orbán nem veti fel a büdzsé módosításának kérdését a jövő heti kormányülésen. Szerinte a költségvetés első negyedévi számai megegyeznek az 1998. év első negyedévének számaival, amikor ugyancsak választások előtt állt az ország (lásd cikkünket a 4. oldalon).

A gazdasági kabinet szerint az év első negyede bebizonyította, eredményes a sajátos magyar gazdaságpolitika, amelynek központjában a Széchenyi-terv áll. A gazdaság növekedése négyszerese az EU-országok átlagos növekedésének. Az export az első negyedévben gyorsabban nőtt, mint az import, csökkent a munkanélküliség, és az infláció 5,9 százalékra mérséklődött. Matolcsy György gazdasági miniszter hozzátette: a gazdaság 3,3 százalékkal bővült, míg az EU átlaga 0,8 százalék volt. Tavaly 13 800 pályázat érkezett a Széchenyi-terv kiírásaira, az idén viszont már az első három hónapban elérték ezt a számot. Ezért a gazdasági tárca vezetője arra számít, hogy ebben az évben négyszer annyi pályázat érkezik majd, mint 2001-ben. (KÁ)

Munkatársunktól