Az év első két hónapjában 3,2 millió külföldi lépte át a magyar határt, ami 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma meghaladta a 194 ezret, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 587 ezer volt. Így 2001 első két hónapjához képest a vendégek aránya 2, a vendégéjszakáké 5 százalékkal emelkedett, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külföldi vendégforgalom csaknem 90 százaléka a szállodákban keletkezett, ahol 7 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, miközben a többi szálláshelytípusnál visszaesett. A legfontosabb küldő országokból érkezett turisták aránya nőtt.

A belföldi forgalomban a vendégek száma 7 százalékkal emelkedett, ám a vendégéjszakáké a tavalyi szinten maradt. A belföldi szervezett idegenforgalomban több mint 310 ezren vettek részt, jellemzően rövidebb időtartamú utakon.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevételei megközelítették a 7 milliárd forintot, s további, 4,6 milliárd származott a különböző szálláshelyek vendéglátó tevékenységéből, s 3,3 milliárdot hoztak az egyéb szolgáltatások. Az országos átlagot tekintve a két hónapban a szállodák foglaltsága 30 százalékos volt.

Az MNB előzetes fizetési mérlegadatai szerint a turizmusból 434 millió euró bevétel származott. Ez az előző év azonos időszakához viszonyítva folyó áron 7 százalékos csökkenést jelent.

Munkatársunktól