Ahhoz, hogy mind az MSZP- SZDSZ, mind a Fidesz-MDF szövetség elérje a választások második fordulójára számszerűsítve kitűzött céljait, kevésnek mutatkoznak a még nyitott választókörzetek. A baloldal 83, a jobboldal 85 választókörzetben reméli politikusai győzelmét, holott az eddig "elkelt" helyeket leszámítva már csak 131 egyéni mandátum nyerhető el. A számok azonban önmagukban nem mérvadók. A körzetenként változó töredék szavazatok miatt akár kevesebb, de lehet, hogy több győzelemre lesz szükség bármelyik oldal számára a biztos többség megszerzésére.

A Fidesz vezetői tegnap a párt további stratégiáját ismertető, valamennyi képviselőjelölt számára kötelező jelenlétet előíró "összetartáson" igyekeztek meggyőzni a még versenyben lévőket arról, hogy van esélyük megfordítani az eredményt. Pokorni Zoltán elnök a rendezvény után úgy nyilatkozott: eddigi stratégiájuk bevált, azt kell "személyes aktivitással" a második fordulóhoz igazítani. A továbbiakban a párt a megjelölt körzetekben folytatandó kampányra összpontosít - ezt jelzi, hogy Pestről lemondva tegnap Budán tartottak nagygyűlést -, s azt kéri jelöltjeitől, hogy intenzív, állandó jelenléttel fokozzák esélyeiket.

Szembetűnők a Fidesz által kihasználni próbált ellentétpárok is: politikusai a Pest és Buda, a főváros és vidék, az Orbán Viktor és Medgyessy Péter közötti különbségeket igyekeznek hangsúlyozni. A kormánypárt a hét végén "utcára vonul": a miniszterelnök a Kossuth téren próbálja mozgósítani a jobboldal szavazóit. A Fidesz célja, hogy az első fordulóban mellette szavazó bázist újra állásfoglalásra bírja, mivel más pártok körében nem számíthat tartalékokra. A MIÉP jelenleg "vert seregnek" tűnik - Pokorni Zoltán ráadásul "örült" a szélsőségek kiesésének -, a többi jobboldali mikropárt támogatóinak száma pedig elenyésző. Kérdéses ugyanakkor, hogy a környezete szerint ma "hírértékű" bejelentésre készülő Csurka István megkísérli-e felrázni híveit.

"Magabiztos szerénység" - ezzel a jelszóval iparkodik megőrizni biztosnak vélt előnyét az MSZP. A szocialisták menetrendje szerint Medgyessy Péter a társadalom különféle reprezentáns csoportjainak képviselőivel találkozik (ilyen volt tegnapi, nagykövetekkel folytatott megbeszélése), továbbá Kovács Lászlóval és más pártvezetőkkel a "kétesélyes" körzetekben kampányol majd. A Világgazdaság úgy tudja, az MSZP és az SZDSZ közös akciókra készül annak függvényében, mit jelenthetnek ma be választási együttműködési megállapodásukról. Ha az SZDSZ 71 harmadik helyezettjét visszalépteti a szocialisták javára, az MSZP kész hét körzetben hasonló gesztust tenni - tudta meg lapunk. Több szabad demokrata politikus azonban fenntartja, csak akkor lépnek koalícióra a szocialistákkal, ha a pártra valóban szükség lesz a parlamenti többség megteremtéséhez. Ezért a fent jelzettnél magasabb igényeket támasztottak. Lapzártánk után a két párt között egyeztetést tartottak - azt követően, hogy az érintett egyéni jelölteket a pártvezetők megpróbálták meggyőzni a viszszalépések fontosságáról. Kovács László cáfolta, hogy tárgyalnának a Munkáspárttal is. Azt mondta, csak telefonbeszélgetést folytatott Thürmer Gyulával.

Kérdéses, a Centrum milyen lépéseket tesz, s azok milyen befolyással lesznek. Kupa Mihály ezzel ellentétes korábbi bejelentésével szemben egy jelöltjük sem lép vissza automatikusan - a párt tárgyalásokat kezdene az MSZP, az SZDSZ és az MDF vezetőivel -, s az elnökség döntése értelmében a több mint húsz versenyben lévő harmadik helyezett közül hárman mindenképpen elindulnak a második fordulóban is. (GA-TE)

MUNKATÁRSAINKTÓL