A horvát kormány júliusig magánkézbe kívánja adni az ország legnagyobb biztosítója, a Croatia Osiguranje 51 százalékát. Az 52 százalékos piaci részesedésű cég eladására öt jelölttel folynak tárgyalások: köztük van az Allianz, az Uniqua, a TBI Holding, a Triglav Osiguranje és egy helyi befektetőkből álló csoport.

A Reuters adatai szerint az idei évben egy sor más nagyszabású privatizációs akció is napirenden van. Kalapács alá kerül a kis- és középvállalkozásokat kiszolgáló Croatia Banka, továbbá - közel kétszázmillió kunás állami tőkeinjekció után - a Hrvatska Postanska Banka. A nemzeti olajtársaság, az INA részvényeinek 25 százalékát kívánja eladni a kabinet, további 15 százalékot pedig a tőzsdére vinnének. Az adriai csővezetéket üzemeltető Janaf 51 százalékát hirdették meg, a HEP energetikai társaságból pedig 25 százalékot. A HEP áramtovábbító és -elosztó hálózatát a magánosítás nem érinti. Külön időpont megjelölése nélkül szerepel a jelentősebb privatizálandó cégek listáján a Dubrovacka Banka, a HT telekommunikációs társaság, az elektromos készülékeket gyártó Koncar, a TLM alumíniumgyár, továbbá a Dalmacija és a Djuro kohászati üzemek.

Az idei évben privatizálandó horvát vállalatok közül a HEP a legnagyobb "falat": könyv szerinti értéke közel húszmilliárd kuna. Az INA 14,5 milliárdot képvisel, a Croatia Banka és a Hrvatska Postanska Banka együttes értéke pedig közel egymilliárd kuna.

vg-összefoglaló