Az Enron-botrányból tanulva a számviteli és könyvvizsgálati rendszer szigorítását tervezik az EU pénzügyminiszterei a hét végi spanyolországi tanácskozásukon. Az unió egy ötpontos terv révén szeretné megelőzni, hogy vállalatvezetők, könyvvizsgálók és pénzügyi elemzők visszaéléseket kövessenek el.

A pénzügyi nyilvántartási káoszt és a visszaéléseket a pénzügyminiszterek azzal szeretnék megelőzni, hogy előírják az új európai számviteli rendszer (IAS - International Accounting Standards) általános alkalmazását, amelyet szakemberek sokkal átláthatóbbnak tartanak, mint a megfelelő amerikai előírás-gyűjteményt (GAAP - Generally Accepted Accounting Principles). A program szerint az európai részvénytársaságoknak legkésőbb 2005-ig át kell térniük az IAS alkalmazására. Az átállás azoknak az európai - főleg német - nagyvállalatoknak okozhat problémát, amelyeket amerikai tőzsdéken is jegyeznek, mert nekik a GAAP szerint kell könyvelniük. Az érintett német cégek számára Hans Eichel pénzügyminiszter még tavaly kialkudta, hogy a váltást csak 2007-ben kelljen végrehajtaniuk. A Handelsblatt értesülései szerint a halasztást más pénzügyminiszterek problémásnak tartják, mert az amerikai szabvány "túl sok kibúvót hagy a jól fizetett vállalati jogászok manipulációi számára".

Az uniós pénzügyminiszterek emellett az egész könyvvizsgálószakmát vizsgálat alá kívánják vonni, mert az adott területen nem léteznek hivatásbeli normák és kötelező minőség-ellenőrzési módszerek. Az egyik javaslat a kiutat az IAS mielőbbi kötelező alkalmazásában látja, mások pedig a szakma számára májusban közzéteendő magatartási kódextől várnak jelentős eredményt, jóllehet Brüsszel ebben csak ajánlásokat ad a tagállamoknak. Az egyik legfontosabb pont szerint a vállalatoknak legalább hétévenként le kell cserélniük a "senior" könyvvizsgáló partnerüket, mert ennél hosszabb távra szóló kapcsolatnál az Enron-botrányhoz hasonló összefonódások jöhetnek létre. Egy további - még ki nem érlelt - felvetés szerint szét kellene választani a vizsgálati tevékenységet a pénzügyi tanácsadástól.

Az uniós pénzügyminisztereknek további problémát jelent a szakmában tapasztalható nagyfokú koncentráció. Világszerte öt nagy, meghatározó jelentőségű könyvvizsgáló maradt, ami főleg akkor jelent problémát, ha valamely megbízó váltani akar. Hasonló aggályokat hangoztatnak az iránt is, hogy világszerte csak két mértékadó hitelminősítő áll rendelkezésre a vállalatok hitelképességének megítélésére. A miniszterek szerint további destabilizáló forrást jelent a pénzügyi vagy piaci elemzők tevékenysége, akik hamis információ továbbadásával manipulálhatják a piacokat.

VG-összefoglaló