Már gőzerővel folyik a munka az Európai Bizottság legújabb (mindkét fél reményei szerint utolsó), október 15-én közzéteendő Magyarország-jelentésén - értesült a Világgazdaság. A dokumentum leginkább azt vizsgálja majd, megfelelő-e hazánk adminisztratív kapacitása a tagságból adódó feladatok ellátására, vagyis készen áll-e az államigazgatási szféra a csatlakozásra.

"Egyértelműen kimondjuk majd, Magyarország készen áll-e az EU-belépésre" - mondta lapunknak egy európai bizottsági forrás. Ennek persze nem csak az adminisztratív kapacitás a fokmérője, hanem például az is, hogy versenyképesnek minősítik-e a brüsszeli ítészek a magyar gazdaságot az EU-piacokon.

Szakértők arra emlékeztetnek, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a versenyképesség megítélése sokkal kevésbé objektív kritériumok függvénye, mint az adminisztrációé.

Az országjelentés összeállítása során külön figyelmet fordít majd Brüsszel azokra a területekre, amelyek a legutóbbi (tavaly novemberben közzétett) jelentésben viszonylag sok kritikát kaptak. Így például kiemelten vizsgálják majd, hol tart hazánk az EU regionális fejlesztési pénzeit fogadó intézményrendszer kiépítésében. E téren egyelőre semmi előrelépést nem látni, várjuk a kormányzati intézkedéseket - fogalmazott lapunknak az említett bizottsági forrás. Határozott javulást vél viszont felfedezni az említett tisztviselő november óta a romák társadalmi integrációjára tett erőfeszítések terén. Mint mondta, itt elsősorban az a kulcskérdés, hogy mikor jutnak hozzá a romák a számukra kilátásba helyezett pénzekhez.

A csatlakozási tárgyalások előrehaladása nem befolyásolja az országjelentés megállapításait. Ha Magyarország például az agrárfejezetet nem zárja le októberig, az semmilyen hátrányos következménnyel nem lesz az országjelentés agráriummal kapcsolatos megállapításaira - közölte a bizottsági forrás.

Urkuti György