Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a francia államkincstár által a Bull számítástechnikai csoportnak juttatandó 450 millió eurós kölcsönről. Brüszszel elsősorban azt kifogásolja, hogy az állami támogatás egy hosszú távú újjászervezési folyamatnak a része, holott az uniós szabályok csak a tevékenység fenntartását korlátozott ideig lehetővé tévő, kivételes segítséget engedélyezik - írja a Reuters. A terv kapcsán ezenfelül brüsszeli gyanú szerint sérülhet az állami támogatásoknál alkalmazott, "az első alkalom az utolsó alkalom" elve is, hiszen a Bullt 1993-94 során mintegy 1,3 milliárd euróval már megsegítették.

Azóta a Bull helyzete ismét meggyengült: jelentős mértékű elbocsátásokra kényszerült, miközben súlyos veszteségeket szenvedett el. A tavalyi év végén a francia kormány az Európai Bizottság előzetes értesítése nélkül százmillió eurós kölcsönt nyújtott a vállalatcsoportnak - írja az EUbusiness. Az előző hónapban Párizs egyszerre tájékoztatta Brüsszelt az eredeti hitelről - amelyre szerinte a csőd elkerülése érdekében volt szükség - és további 350 millió euró folyósításával kapcsolatos terveiről.

A vizsgálat elindítása kapcsán az Európai Bizottság arra is figyelmeztetett, hogy a támogatás versenyt torzító hatása uniószerte érezhető lehetne. A 17,3 százalékban állami tulajdonú Bull ugyanis hat másik EU-tagállamban van jelen.

VG-összefoglaló