Izrael bejelentette, hogy megkezdte csapatai kivonását két ciszjordániai városból, Tulkaremből és Kalkilijából. Elemzők a bejelentést George Bush amerikai elnök múlt héten többször is megismételt felszólítására, illetve a Biztonsági Tanács 1402-es határozatára adott válaszként értékelik a madridi megbeszélések küszöbén. Az elnök és a BT is a március 29-e óta újból elfoglalt palesztin területek kiürítésére szólította fel Izraelt. Josep Piqué spanyol külügyminiszter a soros EU-elnökség képviseletében arról beszélt, hogy Izrael maga akadályozza meg a palesztin felet is tűzszünetre hívó BT-határozat megvalósítását, ha a kiürítésen felül nem állítja helyre Jasszer Arafat palesztin elnök mozgásszabadságát.

Piqué és Gerhard Schröder német kancellár külön-külön, de egybehangzóan a ma kezdődő madridi konferencia összetételében megvalósuló, összehangolt nemzetközi cselekvésben látja a feszültség lehűtésének egyetlen esélyét. Míg a spanyol külügyminiszter arra hívta föl a figyelmet, hogy a válságnak - amely egyúttal humanitárius katasztrófa is - nincsen katonai megoldása, addig Schröder ENSZ-csapatok küldését javasolta a konfliktusban érintett felek szétválasztására.

Romano Prodi EU-bizottsági elnök szerint is nagyarányú humanitárius válság bontakozott ki, s a palesztin területeken sürgősen segélyekre van szükség. Felszólította Izraelt, biztosítsa, hogy a segélyszervezetek emberei biztonságosan teljesíthessék feladatukat. Egyben lehetségesnek mondta, hogy az EU felülvizsgálja Izraellel kötött társulási megállapodását, ami egyebek között kereskedelmi kedvezményeket biztosít a közel-keleti partnernak. Prodi szerint gyakoribbá kellene tenni a társulási tanács üléseit, s a decemberben esedékeset már most meg kellene tartani. Izrael az EU egyik legnagyobb kereskedelmi partnere - emlékeztet a The Wall Street

Journal Europe -, s egyelőre bizonytalan, hogy mit lehet elérni a szankciókkal, ha egyáltalán bevezetik őket. Leghamarabb április 15-i ülésükön dönthetnek erről a külügyminiszterek, de körükben nem alakult ki egyetértés.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS