A Pénzügyminisztérium összeállította a pénzmosás elleni törvény végrehajtását segítő azon útmutatókat, amelyek alapján az adószakértőknek, ingatlanközvetítőknek, a nemesfém, drágakő, díszműáru, kulturális javak és művészeti alkotások kereskedelmével foglalkozó cégeknek - 45 napon belül - el kell készíteniük saját belső szabályzataikat a pénzmosás megelőzése és megakadályozása érdekében. A Pénzügyi Közlönyben közzétett útmutatók célja, hogy az érintett területeken dolgozó cégek vezetői és alkalmazottai képesek legyenek felismerni azokat az eseteket, amelyek pénzmosásra utalnak, ezért minden szakma számára részletes iránymutatást készítettek arra vonatkozólag, mely esetekben kötelesek eleget tenni a pénzmosás elleni törvényben előírt bejelentési kötelezettségüknek.

E szerint az ingatlankereskedők, a könyvelők és az adószakértők írásbeli szerződéskötéskor kötelesek az ügyfelük, illetve annak meghatalmazottjának azonosítását elvégezni, míg a nagy értékű ingóságok kereskedelmével foglalkozó vállalkozóknak abban az esetben kell ilyen lépést tenniük, ha a vételár kiegyenlítése készpénzben történik, s összege meghaladja a kétmillió forintot.

Az érintettek kötelesek rendőrségi bejelentést tenni, amennyiben ügyfelük feltételezhetően hamis információt szolgáltatott magáról vagy tevékenységéről. Értéktárgyak adásvétele kapcsán ilyen lehet, ha a vételárat a piaci értéktől szokatlanul eltérő mértékben határozzák meg, illetve, ha az ügylet feltűnő veszteséggel jár. Idetartozik az az eset, ha a könyvelők észlelik, hogy vállalkozói tevékenységet végző ügyfelük kiugróan magas árbevételt számol el, amellyel szemben nem áll arányos költség. Be kell jelenteni a szokatlanul magas, készpénzben nyújtott törzstőkeemelést vagy tulajdonosi kölcsön nyújtását, amelyet a vállalat működése nem indokol, továbbá a nem valós gazdasági eseményekről kiállított számlák könyvelésére irányuló kéréseket. Idetartoznak a rendszeres és nagy összegű leltári többletek, illetve hiányok - azok okainak tényleges meghatározása nélkül -, valamint a minimális saját tőkével bíró gazdálkodók által végrehajtott, kölcsönnel nem igazolható nagy összegű befektetések is.

Munkatársunktól