Az előzetes becslések szerint a gyümölcsültetvények felét, szinte minden eddig virágzó gyümölcsöst jelentősen károsított az elmúlt hetekben a fagy. Minthogy az ország éves gyümölcstermése évente 0,8-1 millió tonna, értéke 80-85 milliárd forint, a kár valószínűleg tízmilliárdokban lesz mérhető. A kormány tegnapi ülésén kérte fel az agrártárca vezetőjét, készítsen összegzést a veszteségekről.

A fagykár pontos mértékét még képtelenség megmondani. Annyi azonban bizonyos, hogy Hajdú-Bihar, Baranya, Békés, Fejér és Bács-Kiskun megyéből már szóbeli jelzéseket kaptak a korábbi évekénél is jóval nagyobb károkról - közölte a Világgazdasággal Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács főtitkára. Ez indokolta, hogy napokkal ezelőtt indítottak egy felmérést. Arra kérték fel a terméktanács tagjait, a gyümölcstermesztő gazdaságokat, vállalkozókat és más ágazati szakértőket, hogy a fagy mértékéről értesítsék a terméktanács titkárságát, és egyben jelezzék azt a falugazdászoknak is. A terméktanács a jövő hét közepére készít mindezek alapján ösz-szegzést.

A terméktanácsi vezető a Világgazdaságnak azt is elmondta: kétségtelen, hogy két-három éve folyamatosan visszatérő jelenségről van szó. Ám az idén ennél súlyosabb a helyzet, miután nemcsak a barackot, meggyet, hanem már csaknem mindenféle gyümölcsöt károsít. Ez katasztrofálisnak tűnő helyzet, ugyanis nemcsak talaj közeli, hanem a fakoronák csaknem teljes magasságában, 2,5-3 méterig veszteségek mutatkoznak.

Arra a kérdésre, hogy a piacon milyen kedvezőtlen hatása lehet a gyümölcsösök fagykárának, Mártonffy Béla egyelőre nem kívánt reagálni. Annyit azonban lapunknak elmondott, hogy az ehhez hasonló károk hosszabb távon megelőzhetők. A terméktanács véleménye szerint komolyan kellene venni a terméktanácsi szakértőknek azt a véleményét, hogy hova, milyen gyümölcsöt telepítsenek. Ennek alapján pedig csak ahhoz adjanak hitelt, támogatást, ahol a gyümölcs - például a fagykárok elkerülésével is - nagyobb biztonsággal termeszthető. (FI)

Munkatársunktól