A brit postai monopólium 3000 olyan fiókot készül bezárni, amelyek forgalma és jövedelmezősége nem éri el a kívánt szintet. A terv egyelőre nem érinti a távoli vidéki települések kisebb hivatalait, mert azok - a közlemény szerint - létfontosságú közösségi szolgáltatásokat nyújtanak.

Nagy-Britanniában a korábban Royal Mail néven ismert postai szolgáltató már évek óta hanyatlik, utóbb pedig a nevét is megváltoztatták "Consignia"-ra. A napi veszteségei elérik az 1,5 millió font sterlinget, ezért a cég vezetése kénytelen volt elhatározni egy évi 1,2 milliárdos költségcsökkentési programot, ennek keretében kényszerülnek nagyszámú "alpostai" fiók bezárására. Az érintett egységek egyharmada kisebb forgalmú városi kirendeltségekből kerül ki. Mint a Reuters emlékeztet, az ilyen egységeket ott egy franchise-hálózat keretében működtetik, önálló költség- és profithelyként. A Consignia üzleti kilátásait jelentősen rontja, hogy olyan versenytársakkal kell szembenéznie, mint a Business Post Group, a Hays és a holland TNT Post. Az AFP felhívja a figyelmet, hogy a cégnek jövő év elején megszűnik a monopóliuma az állami szociális juttatások kézbesítésére, holott egy átlagos fióknál ezek képviselték a bevételek 41 százalékát.

A Consignia röviddel ezelőtt jelentette be, hogy 200 ezer fős foglalkoztatotti létszámából 30 ezret el kell bocsátania, ennek fele a csomagkezelő részlegeknél válik feleslegessé. Az akciót a brit munkaügyi feljegyzések legnagyobb létszámleépítéseként jegyzik majd föl. Az összesen 7500 egységet számláló al-posta-hivatali hálózatból tavaly már becsuktak 547-et. A távozóknak kétévi bérrel felérő végkielégítést fizetnek.

A fennmaradó városi fiókok tízezer fontig terjedő összeget kapnak az évtizedek alatt alaposan lestrapált helyiségeik felújítására, a kiszolgálóhelyek növelésére, a forgalom fellendítésére pedig a nyitvatartási idő meghosszabbításával is próbálkoznak. A városokban jelenleg még a lakosság 99 százaléka a legközelebbi fióktól mért egy mérföldes távolságon belül lakik, ez az arány a bezárások után 95 százalékra csökkenhet.

VG-összeállítás