Utolsó híveit is elveszítette Torgyán József. Az FKGP elnökének lemondását követeli pártja országos vezetésének, valamint helyi szervezeteinek nagy része, köztük Gyimóthy Géza főtitkár, G. Nagyné Maczó Ágnes és a néhány, a végsőkig hűnek gondolt - pár napig még - képviselő is. Torgyán József "elbarikádozta magát" a Belgrád rakparti székházban, ahova a párt más vezetői sem léphetnek be. Ő maga június 15-ére nagyválasztmányi ülést, a "reformszárny" május 4-ére országos nagygyűlést hívott össze.

Torgyán József egyébként csak csütörtökre akarta összehívni az országos elnökséget a választási kudarc után, de szóban ezt is lemondta - jelentette ki lapunknak Gyimóthy Géza főtitkár. Hangsúlyozta: a tagság, a helyi szervezetek felvetették a pártelnök felelősségét, és nem tudják elfogadni, hogy a nagyválasztmányi ülésre közel két hónappal a választások után kerüljön sor. Tegnap a párt több vezető politikusa közleményt kívánt átadni Torgyán Józsefnek, amelyben békés visszavonulásra kérték a megyék nevében is, "ő azonban több mint tíz őrző-védő embert rendelt a székházba, és nem engedett be minket" - mondta Gyimóthy Géza. Így tegnap délután az épület előtt tartottak rögtönzött országos elnökségi ülést, amelyen sok megyei elnök is részt vett, s döntöttek arról, hogy május 4-re kérik aláírásgyűjtéssel összehívni az országos nagygyűlést. Itt módosítanák a pártalkotmányt, majd bizalmatlansági indítványt terjesztenének elő Torgyán Józseffel szemben. A főtitkár kérdésünkre elmondta: az egy százalék alatti választási eredmény az állami támogatás elvesztésével jár, de az FKGP működőképes. A Belgrád rakparti székházra felvett hitel - akár egyéb pártingatlanok eladásával - visszafizethető, így nem kell attól sem tartani, hogy áron alul veszítik el épületüket.

Torgyán József tegnap körlevelet adott ki, amelyben június 15-ére hívja össze a párt nagyválasztmányi ülését, s tudatja, hogy több intézkedés révén megakadályozza a pénzkiáramlást. Egyebek között a jövőben minden megyében csak egy-egy félállású alkalmazott foglalkoztatására van mód, a Belgrád rakparti székházat pedig a megyék szakértőinek bevonásával értékesítik majd. Az ingatlan további megterhelését megtiltotta. Lapunk úgy tudja: az épületre 200 millió forint hitelt vett fel a párt, ez összeg az ingatlan értékének mintegy egyharmadára rúg. A visszafizetési határidőről ellentmondóak az információk, így az idei és a jövő nyár is szerepel a párt különböző vezetőinek erre vonatkozó "háttéradatai" között.

Munkatársunktól