Berlin városa 37 milliárd euró értékben támogatná garanciákkal és segéllyel a Bankgesellschaft Berlin nevű bankot, amelynek 81 százalékban tulajdonosa. Az eredeti tervek még csak egy 1,8 milliárd dolláros készpénzinjekcióról szóltak, amelynek folyósítását a pénzintézet újjászervezési tervének benyújtásától és elfogadásától tették függővé. A város önkormányzata azonban úgy döntött, hogy a bank ingatlanveszteségeinek fedezésére garanciákkal is közbelép - írja a Reuters.

Az Európai Bizottság a készpénzinjekció tervét korábban feltételesen elfogadta, a garanciákkal kapcsolatban azonban vizsgálatot indított. Brüsszelben tegnap bejelentették, hogy "a jelenlegi információk alapján a bizottságban kételyek merültek föl az intézkedések összeegyeztethetőségét illetően a közös piaci elvekkel". A bizottság kétli, hogy egy támogatásokat is tartalmazó újjászervezési terv életképessé tenné hosszú távon a pénzintézetet.

Gerhard Schröder német kancellár az utóbbi időben többször vádolta meg a bizottságot azzal, hogy az érzéketlen a német érdekek iránt. Brüsszel nemrég indított vizsgálatot a BMW lipcsei gyárának felépítését elősegíteni hivatott állami támogatással kapcsolatban.

VG-összefoglaló