Alekszandar Vlahovics szerb privatizációs miniszter szerint Szerbiában az év végéig összesen 120 vállalat pályázati úton történő eladását hirdetik meg és ezer kisvállalatot magánosítanak aukció révén.

Az aukció általában azokat a kisebb cégeket érinti, amelyek privatizációját nem a minisztérium, hanem a vállalati vezetés bonyolítja le a tárca felügyelete mellett.

Ezeknek a cégeknek a nagy része úgynevezett társadalmi tulajdonban, a vállalati dolgozók kezében van. Vlahovics emlékeztetett arra, hogy az idei évre összesen 150 nagyvállalat versenytárgyalásos eladását tervezték, de csak 120-at társaság esetében írják ki a pályázatot. Emellett azonban 300 vállalat aukcióját tervezték, s ennél háromszor több, mintegy ezer cég kerül kalapács alá - mondta Vlahovics a Vecernje Novosti című belgrádi lapnak nyilatkozva. A miniszter szerint a nyár és az ősz folyamán Szerbiában felgyorsul a privatizáció, és jövőre elkezdődik az óriásvállalatok - köztük a vasút és az EPS áramszolgáltató - szerkezeti átalakítása.

Tizenöt nagyvállalat esetében a kormány végrehajtotta már a szociális programot - ennek keretében elbocsátotta a felesleges munkaerőt -, és a kragujeváci Zastava-gyáron kívül már csak két nagyvállalat működik veszteségesen, a többi profitot termel.

A miniszter szerint Szerbia gazdasága lassan kilábal a stagnálásból, és az év végéig 5-7,5 százalékos ipari termelésnövekedés várható az előrejelzések szerint.

VG-összefoglaló